Vrij-leven

Landgoed de Bigtelaar te Rijsbergen bestaat uit de  boerderij (1920) , het jagershuis en 2 Vlaamse schuren. 

“De omgeving vol majestueuze linden, eiken en andere bomen straalt de rust van een ver verleden uit. De percelen worden omzoomd door groen. Dat is gelijk te merken bij binnenkomst, een prachtige laan van walnoot bomen.

“Rond 1420 moet hier al een boerderij gestaan hebben, maar de directe voorganger van deze hoeve is rond 1708 gebouwd. De oudste eigenaar is het Elisabeth Gasthuis uit Antwerpen, maar op een zeker moment kwam het in bezit van mr Eduardus Leopoldus Maria Hermanus baron Speyart van Woerden, kortweg ‘d’n baron. Hij was procureur generaal bij het gerecht in Den Bosch.”

“In 1936 werd een deel van de hoeve verpacht aan de familie Schalk en een jaar later kwam de familie Dekkers-Herijgers in de jachtopzienerswoning ( het jagershuis) te wonen. In 1986 konden ze de boerderij kopen van de ervan Speyart van Woerden. Deze boerderij was in de omgeving een beetje berucht, zegt Janus Schalk, want hoewel het een hele grote boerderij was, gingen de meeste pachtboeren al snel failliet. Het land lag midden tussen de bossen en de heidevelden en het stikte hier van de konijnen, die alles opvraten. De konijnenplaag werd opgelost door de landerijen met diep ingegraven gaas van de buitenwereld af te sluiten en door de heggen uit te doen. ‘Mijn vader was de eerste die het hier uithield’, zegt Schalk.” 

“Nog steeds heeft de boerderij veel met de natuur te stellen. De eekhoorns slepen de hele dag walnoten uit de bomen weg. De ‘hannebroeken’ (Vlaamse gaaien) vallen de groente- en fruitoogst aan. Het gemengde bedrijf van Schalk werd in de jaren zeventig omgebouwd tot melkveebedrijf, terwijl de familie Dekkers het van de aardbeien, fruit en augurken hebben”.

Eind 2018 kochten wij een deel van dit perceel. Het jagershuis, een Vlaamse schuur en 1,4 ha grond. Onze droom komt uit om onze eigen locatie te hebben voor persoonlijke groei, bezinning, vertraging en lekker te zijn. We gaan duurzaam bouwen, een voedselbos beginnen en er zijn verschillende locaties om te verhuren. De persoonlijke groeitrajecten en de inspiratiedagen van Heel de Tijd gaan uiteraard ook hier plaatsvinden.

Per juli 2019 hopen wij hier te zijn. De timing hangt nog wat af van de bestemmingswijziging.

Graag tot daar,
Roselie

START PERSOONLIJK GROEITRAJECTMeld je aan voor 21 december 2019 voor de gehele traject en ontvang €200 korting.

Heb jij voorgenomen dat 2020 een ander jaar wordt dan afgelopen jaar? Met meer ruimte en tijd voor jezelf, en je wilt een echte veranderingen? Dan past dit groeitraject bij jouw wensen.

Meld je dan nu aan! Klik hier voor meer informatie.

aanmelden
X
X