Hoe ga je om met hersenspinsels? Hier DE simpelste manier

Vanochtend werd ik verdrietig wakker. Ik had weer het idee : “ik heb het niet goed gedaan“. Een lichte paniek voel ik in mijn lijf. Een teleurstelling in mezelf dat ik de verbinding met mijn gevoel kwijt ben, dat ik me heb laten beïnvloeden. En dat is dan precies wat ik “fout” doe. De verbinding met mezelf is kwijt en ik zit in mijn hoofd. Ik wil de gedachten wel loslaten maar dat lukt dus niet. Ik ervaar dan zoveel machteloosheid.

Gelukkig besef ik al snel dat weerstand bieden tegen het feit dat ik in mijn hoofd zit, mij niet gaat helpen. Ik constateer dat ik in mijn hoofd zit en laat het even zo, beoordeel het niet. Ah gelukkig dat geeft al iets meer ruimte. Ruimte om te kijken wat het nu precies is waar ik me zorgen over maak.

Ik stel mezelf een aantal vragen ;

  1. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? of  Wat vind ik dat ik zo verkeerd hebt gedaan?
  2. Is het een logisch verband wat ik hier trek? Komt het door mijn gedrag dat deze bedachte ramp gaat plaatsvinden?  Is het waar wat ik denk?
  3. Weet ik absoluut zeker dat het waar is wat ik denk?
  4. Wat zijn mijn intenties geweest met mijn gedrag/ actie/ keuze? Achter elk gedrag zit namelijk een positieve intentie. Soms zijn we dat even kwijt, maar kijk dan maar eens goed wat het maakt dat je deze actie hebt gedaan. Ik bedoel daarmee wat is de behoefte achter mijn gedrag.
  5. Ga achter je behoefte/ intentie staan en wees lief daarvoor en voel dat het helemaal oké is. En dat jij oké bent!

Wauw, wat een verschil ervaar ik in mijn zijn. Het is alsof mijn gedachten als vanzelf verdwijnen en ik mijn angst los kan laten en weer vertrouwen kan voelen. En dat was nu precies wat ik graag wilde.

En het mooiste is dat er iets gebeurde wat ik niet had verwacht!

Ik voelde namelijk een bepaalde trotsheid op de persoon die ik ben. Ik kon volledig mijn zuivere intentie zien en voelen en aan mezelf uitleggen waarom ik gedaan heb zoals ik heb gedaan. Het begrip in mezelf vergroot en mijn zelfliefde ook.

En deze zachtheid naar mezelf is precies wie ik ben zonder de negatieve gedachtegang 😉

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: