Heel krachtig, doorbreek en overwin je oude patronen in 5 stappen!

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze wel weten wat ze anders moeten doen, maar ze weten niet hoe. Als psycholoog heb ik dan ook discussie gevoerd met mijn collega’s die vooral van mening waren dat de persoon in kwestie daar zelf achter moest komen en dat het onze taak als psycholoog is om ze de juiste vragen te stellen zodat ze er achter komen.
Ik ben het daar niet mee eens. De juiste vragen stellen is uiteraard belangrijk en zullen je als het goed is meer zelfinzicht brengen. Echter hoe kun je je patroon echt veranderen als je geen voorbeeld in je omgeving hebt? En echt geen idee hebt hoe je het anders kan doen? We hebben toch allemaal dingen van kinds af aan geleerd doordat het werd voor gedaan, door aanwijzingen te krijgen? Dus waarom zou dit niet gelden voor mensen die hulp nodig hebben om van een ongezond of niet helpend patroon af te komen? Aanwijzingen geven, voorbeeldgedrag…Iemand komt uit het stramien hoe ze het zelf altijd al gedaan hebben en kan gaan experimenteren wat er bij haar past. Geen zo moet het….maar zo kan het eventueel ook…
Herken jij patronen in jezelf die maar blijven terugkeren en je toch steeds bij moeilijke gevoelens brengen? Misschien zelfs frustratie opleveren? Of een slechter zelfbeeld omdat je het toch al lang weet dat het anders moet? Ik zal je een voorzet geven hoe je die patronen kunt transformeren….Verlies je oude veren en creëer nieuwe…

Stap 1: Herken je eigen patronen

Het begint inderdaad met op mentaal niveau herkennen welke patronen ze hebt. Je kunt ze kaderen en zien als een deel van jou. Weet dat jij als persoon niet die patronen bent. Het is iets wat je doet om oude pijn die ergens is ontstaan niet te hoeven voelen. Tijdens de training doorbreek je afweer vertel ik daar nog meer over.

Er zijn 5 basis patronen van waaruit mensen handelen. Iedereen zal hier zichzelf in een patroon herkennen, misschien wel in allemaal.

 1. Angst.
 2. Primaire afweer.
 3. Valse Hoop
 4. Valse Macht
 5. Ontkenning van Behoeften

Deze afweermechanismen zijn beschreven door Ingeborg Bosch. Op deze pagina licht ik ze verder toe.

Stap 2: Weet dat je alleen in een patroon schiet op moment van TE heftig reageren.

Er is natuurlijk niets mis met zorgen voor de ander en soms ligt het daadwerkelijk aan een ander. Het is ook goed om kritisch naar jezelf te kijken. Het gaat hier over de overdreven reacties van onszelf en die weten we allemaal als we erbij stilstaan!

Stap 3: Schrijf op hoe je geneigd bent om te reageren

Ik zal het voorbeeld van primaire afweer uitwerken. Mensen die het patronen Primaire Afweer in zichzelf herkennen, zullen geneigd zijn om:

 • zichzelf terug te trekken
 • zich niet te uiten naar de ander, ze praten niet meer over de gevoelens die ze niet prettig vinden,
 • betrekken het op zichzelf alsof ze iets fout doen en gaan opzoek hoe ze het anders moeten doen om niet weer in zo’n situatie terecht te komen.

Oplossing: Doorbreek je patroon door:

 • je spreekt je uit je geeft vanuit de IK-vorm aan hoe is voor je is en waar je behoefte aan hebt
 • Stoppen met de negatieve uitingen naar jezelf. Daar is maar een manier voor. STOPPEN en afleiding zoeken. Naar buiten gaan niet onder de dekens verdwijnen.
 • Spreek met meer compassie naar jezelf
 • kijk reëel naar het gedrag van de ander en geef aan wat je er niet prettig aan vindt. Ga het gesprek aan.

Ieder patroon heeft zijn eigen manier om het te doorbreken. Herken je de moeilijkheid van de patronen en wil je hier meer van weten? Dinsdag 26 januari start ik met de training doorbreek je afweer.

Stap 4: Reageer precies de andere kant op dan je geneigd bent om te doen

Voor deze stap is het belangrijk om naar je hoofd te luisteren. Je weet wat beter voor je is. Je emoties (gestoeld op oude pijn) willen je in beweging zetten om weer het oude bekenden patronen te gaan doen. Dit doe je dus niet. Train je doorzettingsvermogen en wilskracht, oefen! Weersta die verleiding, maak jezelf niet wijs dat je intuïtie aangeeft dat je het zo moet doen. Want dat is GEEN INTUITIE.

Stap 5: Heel oude pijn op waarom je dat mechanisme bent gaan doen

Soms is het lastig om een patroon te doorbreken omdat er pijn onder zit. Je bent je zo gaan gedragen uit nare ervaringen of omdat het niet anders kon in je gezin. Van belang is om dit pijn op te lossen, zodat je je verleden niet steeds mee neemt in het NU en het patroon herhaalt bij mensen die niets te maken hebben met je verleden. Hier zijn verschillende manieren voor. Ik help mensen met EMDR (een behandeling om nare ervaringen te neutraliseren), familieopstellingen (je uit een bepaalde positie halen, of een pijnstuk wat je van een ander draagt, teruggeven) en met groepswerk .

Een groep is gebleken meer effectief te zijn om gedrag te doorbreken en te transformeren. Je kunt nieuw gedrag gaan oefenen en met anderen situaties uitwerken. Daarnaast kun je gedrag van anderen afkijken, ervan leren en is er veel herkenning wat maakt dat je minder alleen voelt. Om deze redenen heb ik een persoonlijk groeitraject middels Heel de Tijd- methode ontwikkeld, waarin je logisch opeenvolgende stappen maakt naar transformatie.

 

Ik ben Roselie Prinssen, Intuïtief GZ – psycholoog en gespecialiseerd in transformatieprocessen bij vrouwen. Ik help ze om weer volledig in hun potentieel en kracht te staan, door vooral heel authentiek te zijn en gebruik te maken van de talenten die ze hebben.

 

 

 

 

 

Lees hier een persoonlijke ervaring van het groeitraject:

Een jaar geleden besloot ik om een reis te ondernemen. Geen reis naar een ver land, maar eentje dichtbij. Een reis naar binnen, naar mijn hardnekkige patronen en mijn zogenaamd veilig voelende handelingen. Ik nam deel aan de worksop “Heel de tijd”.  Een methodiek die uit verschillende fases bestaat en waarbij je als deelnemer ook op verschillende momenten kan inspringen.

Ik stapte bij de beginhalte van de reis in en volgde uiteindelijk het gehele traject.

Het is te veel om uit te leggen wat elk traject voor mij betekende of wat ik daar geleerd heb. Wat ik belangrijk vond in deze persoonlijke reis, is dat ik tools kreeg om te werken aan mijn partonen en dat ik bij een volgende route in mijn traject daar weer verder op kon bouwen.  

De start van mijn reis begon met de methodiek “Doorbreek je afweer”. Het ontdekken welke afweer mechanisme ik gebruik en hoe ik telkens in mij kindbewustzijn reageer op situaties. Het inzien en herkennen van mijn patronen, en het leren hoe je daar uit kan stappen, heeft mij enorm geholpen. Het heeft mij inzicht gegeven en het maakt mij sterker omdat ik weet dat ik een andere keuze heb. 

In een veilige groep ging ik op stap, samen met Roselie, Jip en Carla, als reisleiders.  Heel de Tijd is voor mij een reis geweest, die inzichten heeft gegeven, Voor mij is de spiegel die Roselie mij voorhield, in hoe hardnekkig ik ben in het vasthouden van mijn patronen, het meest bij gebleven. Door deze lange reis te maken, is voor mij ook heel duidelijk geworden, hoe bang ik ben om los te laten. Een onderdeel van de reis is dan ook lief zijn voor jezelf. 

Daarnaast  vond ik de theorie over delenwerk en de oefeningen die daarbij hoorde enorm inspirerend. Ik zie nu beter welk deel spreekt en welk deel in mij wat nodig heeft.

Het was een indrukwekkende reis.”

-JJ

Doe mee aan de  discussie

 1. Yvonne

  Wil dit heel graag ontvangen.lijkt me fijn om oude patrone ,pijn los te laten .Zie er naar uit.Vriendelijke groet Yvonne.

  Antwoord
 2. Fietje

  Roselie,wat klinkt doet zo als JAAA,dit is iets wat mij kan helpen met omgaan met fibromyalgie die ik steeds meer doorkrijg wat dit is.Na vele jaren onderzoek naar pijn bijmijzelf vallen zoveel puzzelstukjes op het juiste plekje.
  Ook patronenen doorbreken hoort zo in dit geheel.
  Zou je hier graag over willen bellen,skypen of iets dergelijks…..
  Sta je hier voor open?

  Lieve groet,
  Fietje Pieters

  Antwoord
 3. RIa

  Wil graag je E book lezen.
  Groetjes
  Ria

  Antwoord
  • Roselie Prinssen

   Hoi Ria,

   Ik heb het net vernomen dat de link niet werkt, er wordt nu naar gekeken. Hopelijk is het snel opgelost.
   Dankjewel voor je interesse, Roselie

   Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: