heel veel emoties transformeren na delen

In mijn praktijk zie ik veel mensen die vastgelopen zijn in een bepaald stuk. Dit kan natuurlijk iedereen overkomen. Een van de overeenkomsten die deze mensen hebben is dat er onverwerkte emoties/ gedachten/ gebeurtenissen dwars zitten. Ken je dat van jezelf dat als je bijvoorbeeld een bepaalde emotie geen ruimte geeft dat hij letterlijk vast gaat zitten?

een brok in je keel…..of lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn. Het kan zich uiteraard uiten op veel verschillende manieren. En het vervelende is dat als iets blijft “hangen” wij mensen negatieve conclusies over onszelf gaan trekken. Zinnen zoals; ‘ ik kan het ook niet” , ” ik ben niet goed genoeg”, “ik heb het niet goed gedaan”, ” het is ook stom dat ik dit voel”. Ga zo maar door. Totaal niet helpend voor de status waarin je zit, maar toch doen we het allemaal weleens…herkenbaar?

Wat ik ook vaak zie, is dat er bij ons mensen een soort schaamte speelt om onze emoties te uiten, gewoon zoals ze zijn. Schaamte dat je boosheid, verdriet, angst, jaloezie…etc kan voelen.We oordelen ons er op los.. Misschien weet je zelf wel als gezonde volwassenen dat het niet terecht is of niet kloppend, dus laat staan dat we het gaan uiten, dat kan natuurlijk niet. Maar….dan ontstaat er een probleem, want we voelen het wel…..en nu? wat kun je nu doen als je ratio iets heel anders zegt dan je gevoel?

Iets wat voor het ego onmogelijk lijkt, maar voor je ziel een stuk eenvoudiger is; uit en deel je emoties, hoe gek of ongepast of irrationeel ze ook lijken te zijn voor je. Geef ze ruimte, stel je kwetsbaar op, buig voor je emoties en wees eerlijk naar jezelf. Zeg dat iets je raakt, je ergens jaloers over bent etc. Hou het alleen volledig bij jezelf! De fout die veel mensen maken is het op een verwijtende manier brengen of er echt van overtuigd zijn dat het de schuld van de ander is dat jij je zo voelt, want als jij nu niet dit of dat had gedaan, had ik me niet zo hoeven voelen. STOP daar acuut mee! Elke emotie die je hebt, is echt van jou! Dat blijkt voor veel mensen moeilijk te zijn…..ja maar………STOP. Elke emotie is van jezelf. …….Wat bedoel ik daarmee?..

Ik durf te stellen dat alle emoties van jezelf zijn.  Iemand anders kan er niets aan doen dat een bepaalde situaties een emoties en/ of negatieve gedachten bij je oproept. De manier hoe jij een situatie beoordeelt komt voort uit jouw verleden (ervaringen, opvoeding, cultuur, normen en waarden etc).  En dan is er een wezenlijk verschil tussen een emotie en een gevoel.

Emoties zijn gestoeld op oude pijn en verbonden aan kindbewustzijn. Gevoelens zijn gestoeld op je ervaringen in het NU en verbonden aan volwassenbewustzijn. Ik zal hier nog in een ander artikel over schrijven.

Wil je dat een emotie transformeert…? Laat dan het ego los, durf te zeggen wat er in je omgaat ZONDER de ander daarvan de schuld te geven (ook niet jezelf),EN waarschijnlijk met het gevoel van schaamte of oordeel over wat je voelt (wetende dat het misschien niet reëel is).

Pas op het moment dat je een emotie/ gevoel/ eigenschap ruimte geeft kan het transformeren en verder groeien.

Ook ik had afgelopen week een emotie waar ik niet bepaald trots op was en al helemaal niet gepast vond in de situatie die er was. Ik merkte aan mezelf dat ik niet uit die status kon komen (ook dat vond ik kinderachtig). Om mezelf te helpen maar ook om het kleine meisje in mij serieus te nemen, heb ik mijn gevoel geuit…..heb ik een stukje van mezelf laten zien…….en erachter gekomen dat het allemaal niet zo erg is, ik mijzelf aan het aanpraten was….en daarna……was ik opgelucht, gegroeid en weer verbonden met mijn volwassenbewustzijn!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Roselie Prinssen

Doe mee aan de  discussie

 1. Hans

  Mooie gedachtengangen heb ik gelezen en ben het met veel dingen eens.
  Het valt anders niet mee omeen emotie te laten varen.
  Door de vele ervaringen in mijn leven, denk ik ook heel veel na.
  Ik ( kan) het (niet) helpen dat ik nog zoveel weet over de dingen die ik heb meegemaakt in mijn leven, zowel de leuke als de rottige.
  Dromen doe ik ook veel maar, veelal de rottige dingen.
  Gelukkig vergeet ik wel redelijk veel van deze dromen.
  Kijk uit naar je volgende uitspraken en zal ze met heel veel bewustzijn. Lezen.
  Groetjes,,
  Hans de Roos

  Antwoord
  • roselieprinssen

   Dag Hans,
   Bedankt voor je eerlijke reactie en het delen ervan.
   Het is niet makkelijk om het toe te laten inderdaad, maar ook niet om er mee te blijven lopen.
   Als je veel nachtmerries hebt over vervelende gebeurtenissen dan kan EMDR echt een hele goede tool zijn om emotionele lading van nare gebeurtenissen af te halen. het resultaat moet zijn, geen nare dromen meer.kijk maar eens op wwww.emdr.nl
   Heel veel kracht en een fijne nachtrust voor jou,
   Roselie

   Antwoord
 2. Malou

  Depressie is leven het verleden, angst is naar de toekomst. Als je in balans bent leef je in het nu.
  Jezelf als geheel zien, met alle emoties die daar bij komen. Acceptatie, liefde en vergeving dit geeft inzicht en ruimte en rust bij jezelf.

  Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: