Heel klein gesprekje met je kleine ik: 4 Stappen

Doe jij dat wel eens….praten met je kleine ik? Het valt mij op dat mensen zo ontzettend streng zijn naar zichzelf. Ze zeggen allerlei nare dingen met als doel het beter te gaan doen of beter te worden. Een innerlijke stem met: ” je doet ook nooit iets goed”, ” jeetje wat ben ik dom”, ” ik moet het echt 100 procent zeker weten dat ik het goed voel”, ” ik kan ook niets”, ” ik ben dik”, ” ik ben waardeloos”, en ga zo maar door…..erg toch? Mijn hart krimpt altijd een beetje samen als ik mensen zo tekeer hoor gaan. Al ben ik zelf ook niet geheel vrij van die kritische noot.

Maar 1 ding is zeker! Helpen doet het je niet.

We kunnen hier ook wel spreken over De Innerlijke Criticus in jou die is ontstaan door stemmen/ meningen/ verwachtingen van anderen (die nog met ongeheelde pijn rondlopen). Een kind wordt namelijk niet geboren met dat soort negatieve stemmen.

In mijn begeleiding vraag ik dan ook altijd om de Criticus een plaats te geven in de ruimte ten opzichte van jezelf. Waarom? Omdat deze criticus ook iets belangrijks te vertellen heeft. Hij heeft een missie en hoe harder je hem wegdrukt, hoe meer hij aanwezig is. Dat werkt dus niet. Wel zou het fijn zijn als hij gehoord wordt en een andere manier van opereren aanneemt. Dat jij  de leiding hebt over dat deelpersoon in jou, in plaats dat hij de leiding heeft.

Ook vraag ik om hun Kleine Ik eens voor te stellen. En dezelfde kritische opmerkingen te plaatsen. Ik laat ze in te leven in de belevingswereld van hun kind. Er is geen mens (althans niet die ik gesproken heb) die dit zijn of haar kind aan wilt doen. Ook mensen die moeilijk bij hun gevoel kunnen komen, raken geëmotioneerd als je deze oefening doen. Ze krijgen inzichten hoe ze anders met hun zelf om kunnen gaan en de Criticus niet als allesomvattende waarheid te zien.Wil je thuis meedoen, hier 4 stappen om met jezelf te werken:

Stap 1. Pak een vel papier, teken jezelf en de Criticus.

Daarnaast vraag ik ook om zichzelf in te beelden als klein meisje/ jongetje. Iedereen heeft wel een beeld van zichzelf toen je klein was (al is het van een foto). Hoe voelt dat meisje/ jongetje zich als je zo praat tegen haar/ hem? Helpt het? Wat heeft dat zij/ hij nodig? Laat de antwoorden maar gewoon bij je opkomen.

Stap 2. Teken op hetzelfde papier ook je Kleine Ik. Waar teken je hem of haar?

welke inzichten levert dit je op? wil je het op deze manier of zou een andere plek fijner zijn?

Stap 3. Maak een wandeling met je Kleine Ik

Ga wandelen en beeld je in dat jouw Kleine Ik naast je loopt en stel hem/ haar de volgende vragen; hoe voel je je? kan ik je ergens mee helpen? heb je iets nodig? Je kunt zelf advies aan hem/ haar vragen bij een moeilijk vraagstuk.

Het kan heel verrassend en verfrissend werken wat er dan naar boven komt. Zorg dat de wensen van je kind ook nakomt!

 

 

 Stap 4. Neem je kind (denkbeeldig) op je schoot en luisteren naar het volgende nummer:

 

Veel liefde voor jezelf!

-Roselie

 

 

 

 

 

 

 

 

Doe mee aan de  discussie

  1. Pingback: Heel kort filmpje: wat zou jij veranderen aan jezelf? Verschil tussen volwassenen en kinderen | Bezinnen & Beminnen met lichaam en ziel

  2. Pingback: Heel kort filmpje: wat zou jij veranderen aan jezelf? Verschil tussen volwassenen en kinderen - Boven-JanBoven-Jan

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: