Heel even niets, verlang jij hier ook wel eens naar?

Een tijd geleden was dit mijn grootste verlangen, heel even niets. Even geen verantwoordelijkheden, niets moeten, niets in mijn hoofd, gewoon even niets. Daar ben ik natuurlijk niet de enige in. Ook in mijn praktijk begeleid ik veel mensen die overprikkeld zijn, te veel hooi op hun vork hebben genomen en zichzelf niet meer goed voelen. Laat staan dat ze dus weten wat goed voor ze zou zijn. Het enige dat ze weten, is dat ze veel piekeren, lichamelijke klachten hebben, moe zijn, niet weten wat ze moeten kiezen en wat nu echt bij ze past. Ook ik als begeleider kom die moeilijkheden tegen, en omdat ik altijd wil leren en me wil ontwikkelen, besteed ik veel tijd en aandacht aan de ontdekking van wie ik daadwerkelijk ben en wat ik nodig heb om mijn ware zelf zoveel mogelijk te kunnen zijn en voelen. Ik weet ook dat dit een van de redenen is, dat ik mensen in hun ontdekkingstocht help, om hun spirituele vonk of hun talenten en zuivere zelf meer te kunnen zijn.

Ik ben dan ook altijd blij met het verlangen van mensen naar NIETS…….ik zal je uitleggen waarom….

 

Vanuit het NIETS kan en mag van alles ontstaan. Het is heel belangrijk om je geest tot rust te brengen, alleen zo kun je je ware zelf voelen en er naar luisteren. De hoeveelheid prikkels in deze wereld is enorm. Je zou eens moeten opzoeken hoeveel indrukken we per minuut moeten verwerken. Het is niet voor niets dat baby’s zoveel slapen, dit is om alle indrukken te verwerken.

Er zijn alleen een aantal grote misverstanden als het gaat om NIETS doen. Hieronder lees je de meest voorkomende:

1) Mensen hebben het idee dat wanneer ze eindelijk niets doen, het gelijk een fijn en innerlijk rustig gevoel oplevert!

Het tegendeel is waar. Na een drukke periode is het niet vreemd dat je brein nog doorgaat met het opzoeken van prikkels, onrustig is en nog steeds veel gedachten heeft en het moeilijk is om je over te geven aan NIETS. Balen want dat is nu net waar je naar verlangde……Misschien kun je het zien als een tuinslang waarvan je de kraan dichtdraait, het water stopt, maar voordat de slang volledig leeg is, blijft het nog een tijdje water spuiten. De slang beweegt nog en pas na een tijdje komt het volledig tot rust. Dit is ook bij het brein zo. Tegelijkertijd kun je het opzoeken van prikkels zien als een verslaving. Het is een soort afkickfase. Ben jij iemand van cold turkey of doe je het in fases? Veroordeel jezelf daar niet om, het is gewoon wat het is.

2) NIETS doen letterlijk zien als een fase van NIETS ondernemen

Ook dit klopt niet. Alleen de activiteiten die je doet, zijn ander soort activiteiten en hebben een ander doel. Je geest tot rust brengen om zo je ware zelf meer te voelen en te weten wat bij je past, is een investering in jezelf. Het idee is dat je geen extra prikkels toevoegt, maar juist tijd neemt om als die opgelopen prikkels te verwerken. Wandelen, mediteren, yoga, schilderen, schrijven, zingen, het nemen van een bad zijn daarvoor hele mooie activiteiten. Je amygdala (hersenstructuur voor fight/ flight respons) komt tot rust. Je hoeft niet meer voortdurend op scherp te staan. Langzaamaan ontspan je, kom je tot rust.

3) NIETS doen levert me niets op!

Ook een opvatting die veel mensen kennen en wat vanuit vroeger ons ook vaak vertelt is. En wellicht is dit wel waar als je geen momenten neemt om je bewust te worden van je gevoelens, ziel, talenten. Wijdt je meer toe aan je ontdekkingstocht van wie je daadwerkelijk bent, bestuur je talent, ontwikkel je daarin nog meer en VIER als je bent gegroeid. Tijdens “niets” doen kun je je ziel meer horen, je kunt luisteren naar je lichaam, wat het nodig heeft, waar het blij van wordt. En voordat je het weet, is er een WETEN, een innerlijk weten van wat goed voor je is, wat belangrijk voor je is en kun je er naar handelen.

4) NIETS doen moet vanzelf gaan en geen moeite kosten!

Mensen zijn geneigd om alleen positieve gevoelens te willen hebben. Echter juist in de mindere gevoelens kunnen we onze ware zelf veel beter vinden. Sowieso is het idee van alleen positief een illusie en Vals Hoop en ook wel een kinderlijke gedachten. Er is gewoonweg geen leven zonder lijden. Maar om niet steeds in herhaling te vallen is het VAN GROOT BELANG  om de WARE BEDOELING ervan te begrijpen. Als iets zich keer op keer voordoet in je leven, dan begrijp jij nog niet de ware bedoeling ervan en is “het niets doen” voor jou heel essentieel.

En een leuk voorbeeld, waarvan ik wist dat er een belangrijke boodschap voor me in zou zitten:  het “onprettige” feit dat de zorgverzekeraars maar geen geld uitkeerden, en ik dus geen dingen kon kopen, geen cursus kon doen, etc…..Geen mogelijkheid om te ontsnappen of af kunnen leiden van mijn ware zelf! Zoveel meer rust en inspiratie! Dus dank daarvoor!

Heel even niets, ik hoef er niet meer naar te verlangen. Ik neem tegenwoordig namelijk al heel wat ruimte om mezelf te voelen en te luisteren. Wat een rijkdom.

Liefs,

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

 1. Marian

  Geweldige blog roselie heel goed weergegeven

  Antwoord
 2. Henny verhoeven

  Herkenbaar Roselie!
  Fijn om te lezen, mooi geschreven.
  Liefs Henny.

  Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: