Heel dwingend kan zo’n verlangen zijn

Ken je dat? Een verlangen zo groot dat je hart er pijn van doet? Een gevoel van “dit” moet me overkomen anders wil ik dood? Dit klinkt heftig en dat is het wellicht ook. Maar geloof mij dat er veel mensen zijn die dit gevoel kennen. Een Verlangen dat zo groot is, dat je liever van de aardbol wilt verdwijnen als het niet gebeurt …..Ik heb dit gevoel nu in 2 verlangens heel heftig gevoeld.

Of het nu gaat over een verlangen naar een relatie, passend werk, reizen, zwangerschap, het wederzien van een geliefde, de tijd terug willen draaien voordat die heftige situatie gebeurde, een liefhebbende ouder of een wens tot ontwikkeling, ze kunnen allemaal diepgaande gevoelens veroorzaken en jezelf aanzetten tot acties die je niet van jezelf kent. Zeker als het gaat over oer- verlangens die uit het diepste van je ziel komen. Het kan zelfs zo dwingend worden dat je er voortdurend mee bezig bent, niet verder kan met je leven voordat je verlangen vervuld is en zelfs gevoelens kan veroorzaken om er niet meer te willen zijn.

Het wordt zo dwingend dat het steeds vooraan in je gedachten en gevoel is. Wellicht weet je en voel je dat dit niet prettig is en zeker ook niet helpend. Immers is je verlangen niet meer een onderdeel van je, maar ben je je verlangen geworden. Dit kan ervoor zorgen dat je het niet helder meer ziet en niet goed uit de situatie komt.

Een dwingend gevoel geeft aan dat je meer aan de hand is dan enkel een onvervuld verlangen. Begrijp me niet verkeerd, het woord enkel is niet om het te bagatelliseren. Maar een gezond verlangen is aanwezig zonder dat het je leven beheerst.  Stel je voor: je hebt een  dwingend verlangen naar een relatie…..kost wat kost wil je deze relatie. Wat betekent dit voor de persoon die je gaat tegenkomen? Dat je je gaat vastklampen aan deze persoon en hem verantwoordelijk maat voor jouw geluk. Heftig lijkt me dat voor die nieuwe partner. Het maakt hem/ haar en jezelf niet vrij om te handelen als een gezonde volwassenen. Wellicht wring je jezelf in bochten om die relatie tot stand te brengen of te behouden en voor dat je het weet sta je zover van jezelf af dat het ook niet meer houdbaar is.

De opmerking: ” je moet het gewoon loslaten”, roept bij mij nog steeds de nodige woede op. Hoezo loslaten? Je bedoelt dat ik niet meer aan het verlangen moet denken of het zelfs niet meer mag hebben? Wat bedoelen mensen eigenlijk met die opmerking? Als ze ermee bedoelen dat het wellicht je leven niet moet beheersen is het een prima advies, maar loslaten door er niet meer aan te denken is klinkklare onzin, en vooral niet haalbaar. Het verlangen is wellicht zo groot als een roze olifant staat middenin in je kamer, maar je mag er niet aan denken! Wat voor capriolen moet je daarvoor uithalen?

Beter zou zijn: Ben met wat er in het nu is. Het is precies zoals het nu is. Dit zegt niets over de toekomst, je hoeft geen rampgedachtes te gaan creëren. Het zegt alleen iets over het nu; je hebt een verlangen en die is nu nog niet vervuld. Daar mag je over voelen wat je voelt en vinden wat je vindt. Loop daar juist niet voor weg. Als je er echt over voelt, dit aangaat, maak je vanzelf een beweging naar een andere activiteit.

Het dwingende van een verlangen wil iets zeggen over jouw kindbewustzijn. Kennelijk is zo verlangen zo belangrijk, ben je er zo afhankelijk van dat je anders het gevoel hebt er niet te willen zijn. Het geeft je gevoelens zoals: als het nu niet zo is, komt het wellicht nooit en je denkt het niet te redden zonder vervulling van het verlangen. Het niet vervullen van een verlangen, brengt je naar oude gevoelens daar waar je wellicht ook niet kreeg wat je nodig had wat je wenste. Een kind kan dwingend overkomen, kan nog niet overzien als het nu iets niet krijgt, het wellicht over een paar dagen wel vervuld wordt. Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen die ze geven wat ze nodig hebben. Ik denk hier vooral aan behoeftes, zoals liefde, erkenning, aandacht, geruststelling, troost, aanmoedig, begrip etc. Mocht je een concreet verlangen hebben naar bv een relatie, baan, materie, zwangerschap. Ook hier zitten altijd behoeftes onder. Wat is hierin belangrijk voor jou? Wat moet er aanwezig zijn, anders wil je er liever niet meer zijn?

Ik heb dit gevoel eerder gekend toen ik nog geen relatie had. Ik had daadwerkelijk het gevoel dat het nooit zou komen. Mijn verlangen was groot, zelfs zo groot dat er gedachten waren zoals wat heeft het leven dan nog voor zin? Dit heeft een redelijke lange tijd geduurd. Mijn grootste behoefte was (van mijn ziel) om in verbinding te groeien met iemand. en dan niet in een vriendschap of zakelijke relatie, maar in de intieme liefde. Aangezien ik ervan overtuigd ben, dat een ziel wil groeien, verlangt een ziel ook naar omstandigheden waarin je verder kan groeien. Dat gevoel was heel oer en merkte ook dat ik daar achter stond en mijn verlangen begreep en zelfs kon voelen dat dit op het juiste tijd ook zou gaan gebeuren. Echter het dwingende gevoel erachter zat me wel dwars. Het maakt mij afhankelijk en ontevreden en dat wilde ik niet meer. Ik ben gaan kijken wat mijn overtuiging was die eronder zat: “Ik ben niet om van te houden”. Ai die deed pijn.

Een overtuiging is er niet zo maar ineens. Er zullen zich meerdere situaties voor hebben gedaan waardoor je dit bent gaan denken en voelen over jezelf. En die zijn te vinden in je verleden, vaak ontstaan deze patronen in je jeugd en vervolgens vinden herhaalde situaties plaats en jawel je bent de eigenaar van een forse overtuiging. Welke situaties hebben er voor gezorgd? En welke pijn heeft je hart? Ik ben mezelf gaan helen op dit vlak. Dit deed ik met behulp van verschillende methodes zoals EMDR, meditatie, opstellingen, yoga, lichaamsgericht werk etc. Ik ging mezelf steeds serieuzer nemen, mijn behoeftes zien. Waardoor ik vooral ook steeds meer nee ging zeggen tegen mensen die niet bij me pasten. Als de dwang eraf is, ontstaat er vrijheid in handelen en het maken van keuzes.  Na een verbroken relatie, kon ik voor het eerst echt voelen : ” Ik ben om van te houden”. Wat heerlijk was dat, gewoonweg door voor mezelf te kiezen, mezelf te voeden met dingen die ik fijn vindt, nee te zeggen tegen dat wat niet fijn is,  en niet vanuit noodzaak ofwel een dwingend gevoel iets te moeten aangaan. Hiermee gaf ik mezelf de onderliggende behoeftes. Waardoor  mijn gevoel van ” er niet meer te willen zijn als ik geen relatie had” kon transformeren in het zou fijn zijn als ik een relatie kreeg, maar ik kan ook een leuk leven hebben zonder.  Mijn verlangen was er dus nog, maar ik kon duidelijk voelen, als het niet gebeurd (the worst case scenario) dat is het ook goed. Mijn leven komt er anders uit te zien, dat klopt. Maar ook daar kan ik gelukkig mee worden. Heerlijk gevoel toch…?

Soms komen verlangens niet uit of kunnen ze niet meer uitkomen doordat ” die geliefde” overleden is. Besef dat het niet verkeerd is om te verlangen, ook als het niet kan. Het geeft de oer verlangens van je ziel aan, ze geven je richting en informatie over wat er in jouw leven belangrijk is. Die behoefte, die ontwikkeling in jezelf is oke. Soms is het nodig om je verlangens en behoeftes om te zetten naar een andere vorm en krijg je inderdaad niet precies wat je wilt. kijk dan hoe je het om kan zetten naar een positieve sfeer. Daarvoor is in eerste instantie rouw nodig over het feit dat het niet gelopen is zoals jij wilde.

Afbeelding 57

Soms heeft het een andere reden waarom een verlangen er nog niet is. Wellicht juist door het dwingende karakter ervan. Een mens, een verlangen, een lijf laat zich niet dwingen. Het universum draagt mensen, maar jij bent niet degene die bepaalt wanneer en in welke vorm het komt. In mijn weg naar een specifiek verlangen, heb ik veel tegenslagen gekend. Ik interpreteerde dit in eerste instantie als; ” het universum” wil niet dat het gebeurd, ik word gestraft”. De tegenslagen waren immers geen tekenen van synchroniciteit. En hebben we het daar niet allemaal over, als iets moet gebeuren, let op de signalen, synchroniciteit of het kloppend is. We kunnen dit interpreteren als dingen tegen zitten, het dus niet je weg is. Echter hoe zit het met de lessen van de ziel. Uitdagingen maken je krachtiger, misschien zitten er anderen reden voor waarom het zo loopt (je moet bijvoorbeeld leren vertrouwen, of krachtiger achter jezelf gaan staan of leren het dwingende karakter eraf te halen, je over te geven aan).

Mij heeft het een tijd verward of ik dan dat verlangen niet moest hebben of alvast moest leren omgaan dat het niet zou gebeuren (the worst case….). Dit laatste heeft me wel weer gebracht om het dwingende gevoel eraf te halen. Om te zien dat er naast dit verlangen ook nog heel veel andere invullingen zijn. Dit geeft ruimte. De druk is er af. Het niet meer mogen hebben van het verlangen was een ander verhaal. Wat ik ook deed, dat lukte me niet. Onbewust kropen er gedragingen in die van mijn oer af kwamen te staan. Ik durfde niet meer in die oer gevoelens te geloven…..totdat……..ik erachter kwam dat ik mezelf aan het verloochenen was en vooral mijn angsten aan het geloven was in plaats van mijn verlangen en oergevoelens. Dat bracht me weer bij mezelf, het gaf me een enorm explosie aan energie, helderheid, balans en goede moed! En durf ik weer verbinding te maken met mijn verlangen. Want wat is dat eigenlijk eng en kwetsbaar…..je te hechten……te openen……….zonder zekerheid te hebben.

Verlangen geeft je richting
Verlangen doet je dromen
Verlangen doet je helen
Verlangen doet je groeien.

Ik wens je veel verlangens toe!

Met een open hart….fijne dag vandaag,

-Roselie

*Wil je meer zicht hebben op jouw verlangen? Middels de methode opstellingen kun jij jouw verlangen opstellen. Om er contact mee te maken, inzicht te krijgen en wellicht iets te helen. Ik organiseer hier 2 dagen voor: namelijk  donderdag 14 juli en zaterdag 23 juli van 10:oo-16:00 uur, incl verse soep en salade.

We zullen alle verlangens opschrijven en het groter geheel zijn werk laten doen om 3 tot 4 verlangens per dag aan bod te laten komen.

Kosten zijn 85 euro per dag. Inschrijven via info@heeldetijd.nl

Doe mee aan de  discussie

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: