Heel angstig wordt je van al die normen

Steeds weer komt hetzelfde verhaal in mij op. Kennelijk wil het mij iets zeggen of wil het gehoord worden. Afgelopen week liep ik met een aantal vrouwen in het bos, waar ik het volgende verhaal begon te vertellen. Een verhaal wat over waarden en vrijheid vs normen en angst gaat…

Mijn man en ik waren 2 jaar geleden op vakantie in de Ardeche, een prachtig gebied wat zeer bekend is bij een veelheid van toeristen. Al zaten wij in het laagseizoen, toch voelden we allebei dat we het liefst kleine, nog niet zo bekende plekjes wilden opzoeken. Vooral omdat veel mensen om mij heen, zorgen dat ik afgeleid ben van de ervaring die Moeder natuur mij kan geven.

Een eigenaar van een lokaal restaurantje wilde zijn geheime schat in de omgeving met ons delen. Een werkelijk prachtige waterval met een onvergetelijke bron was een van de mooiste plekken die we daar gezien hebben. We maakten onze reis naar beneden en vonden een magische plek. Het was er stil, prachtig, eenvoudig, kleurrijk. Onmiddellijk gaf mijn lijf  me de behoefte aan om naakt in het meertje te gaan zwemmen. Om me te zuiveren, te genieten van dit stukje natuur. ..

IMAG0116

Echter werd duidelijk dat er wel degelijk vaker mensen kwamen, want er stond een bordje met verboden te zwemmen. Ik voelde 2 dingen in mijzelf gebeuren. Enerzijds teleurstelling en anderzijds werd ik er angstig van. Ik had namelijk een sterk verlangen om er in te gaan zwemmen, maar er werd mij toch via dat bordje duidelijk verteld dat dit niet de bedoeling was. Op dat moment kwam er angst in mij naar boven: ” als ik wel in het water ga zwemmen, wat duidelijk NIET mag, dan word ik gestraft”. In het kader van God straft onmiddellijk. Wat voor erge dingen zouden er dan gebeuren? Krijgen we een ongeluk? Word er een dierbare ziek? Word ik gestoken in mijn been…? Krijg ik een boete.?

Ineens zat ik volledig in mijn angstdeel. Er was niets moois meer aan dat meertje met die waterval. Vreemde gewaarwording, want uiteindelijk is er niets verandert in dit stukje natuur. Maar door het aanwezige bord, veranderde er alles in mij. Herken je dat? Dat je een behoefte kan hebben en die ineens verandert in angst door een van buitenaf gestelde norm en je beperkt in je vrijheid.

Even nam de angst mij over, maar gelukkig besefte ik snel dat deze norm niet door de natuur zelf gesteld was. Ik vroeg me af, waarom staat dit bord er? Wat is de bedoeling ervan?

Ze willen het schoon houden, dat je er niets kapot maakt, dat je met respect met de natuur omgaat. Dat kan ik begrijpen, er is ook niets in mij wat niet respectvol met de natuur zou willen omgaan. Het gaat nu niet meer om de NORM ik mag niet zwemmen, maar om de WAARDEN erachter, nl respectvol omgaan met de natuur!!

En dat is…precies wat ik heb gedaan….ik heb mijn kleren uitgetrokken…..en heb een duik genomen in het heerlijke water. Ik heb ontvangen wat Moedernatuur mij wilde geven, met open hart heb ik van haar genoten, heb ik mijn angst gezuiverd en heb ik haar bedankt voor haar schoonheid.

En dat is lieve mensen precies wat de natuur van ons wil. Respect, liefde en genieten van wat ze geeft.  Er zijn geen bordjes nodig als we kijken naar onze waarden in het leven. Kijk naar de essentie van een boodschap, niet alleen naar de vorm waarin hij gegeven wordt.

Waarden zorgen niet voor angst, zij geven je een vrij en positief gevoel. Het komt van binnenuit, gevoeld door je lichaam, aangestuurd door je ziel, het kost je geen moeite je er aan te houden, dat gaat met liefde en uit vrije wil.

En dat is wat ik iedereen toewenst. Leef vanuit je eigen waarden, probeer te begrijpen waarom er normen gesteld worden, denk er over na, voer er discussie over. Doe het vanuit je hart!

Liefs,

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

 1. Jeanette

  Mooi verhaal Rosalie! Nieuwe positieve normen creëren vanuit je eigen waarden. Dat voelt vrij! Ont-dekken!

  Antwoord
  • Roselie Prinssen

   Dankjewel! Jazeker voelt dat vrij, heerlijk. met natuurlijk rekening houden met anderen, natuur, dieren etc. Maar een zuiver hart doet dat vanuit nature al.

   Antwoord
 2. Roselie Prinssen

  Ik kreeg deze reactie van Johannes (hemelopaardnu.com) en wilde die (met toestemming) graag nog delen.

  Heiligbeenchakra (tweede chakra):
  vanaf ongeveer onze 3e levensjaar ontwikkelen we gevoelens voor intimiteit. De 2e chakra is zich dan volop aan het ontwikkelen. De allereerste leefregels worden rond deze leeftijd in het heiligbeen ‘verankerd’. Ook al hebben we nog zo weinig besef van die grote wereld daarbuiten; in essentie handelen we altijd vanuit dat diepgeworteld ‘weten’ of iets voor ons goed is of dat we het liever op afstand houden. Dus de innerlijke leefregels staan vaak onder druk als we ons teveel laten leiden door de geldende normen en waarden,ook al hebben we deze in de loop van ons leven leren te omarmen. Dit levert vaak een soort machtsstrijd in onszelf op: aan de ene kant willen we ons aan die regels houden, aan de andere kant willen we in het ‘verboden’ meertje zwemmen. Jij luisterde in dat geval naar je eigen leefregels die door niemand beheerd wordt, behalve jijzelf. Dat is één van de stappen naar Zelfrealisatie. Door te erkennen dat wat jou gevormd heeft door ervaringen, ontmoetingen e.d. jou niet heeft kunnen ontmoedigen om je Ware Zelf trouw te blijven,
  Johannes

  Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: