Roselie beleeft een spirituele reis met de elementen

Voor het schrijven van dit artikel open ik de windrichting. Een krachtige manier om de energieën en wijsheden van de elementen Aarde, Lucht, Vuur, Water en Ether mij te laten bijstaan.

Het Noorden: het is alsof ik een moment de aarde en zijn specifieke kwaliteiten door mijn lijf voel. Het grote mysterie van Moeder aarde. Zoveel onzichtbare dingen, maar toch zo actief aanwezig. De veiligheid die de Aarde biedt, zij draagt mij.

Het Oosten: de energie van Lucht: verbonden met geestkracht, een nieuw begin, daar waar de zon op komt, communicatie, kennis en intellect. Ook verbonden aan de ochtend. Daar waar ik het fijn vind om in de ochtend aan yoga te doen om zo een frisse start te maken en niet te veel te zweven na een nacht vol dromen.

Het Zuiden brengt passie, energie, succes, moed, het vuur in ons. Transformatie van energieën, het speelse kind, de voltooiing van een cyclus. De viering ervan. Al ben ik geneigd om het vieren over te slaan en door te gaan met het volgende. Daarmee doe ik mezelf en het natuurlijk proces geen eer aan. Stilstaan bij wat er al is geoogst, dankbaar zijn met wat is geweest en is. Een kaarsje aansteken voor geliefden, voor de mooie momenten die je samen hebt, en jezelf in het licht te zetten.

Het Westen; hiermee voel ik me het meest verbonden: element Water en gekoppeld aan het mooie huidige seizoen, herfst. Het symboliseert mijn levensthema; Loslaten en Vertrouwen. Een haat- liefde verhouding zou ik kunnen zeggen. Ik hou ervan in vertrouwen te zijn, dit te voelen, mee te gaan met de stroom (van het water). Niet vast te houden aan wat niet meer dient in volle overgave dat hetgeen voor jou nodig is, er is en goed komt.Waardoor ik in mijn intuïtie kan komen, liefde en empathie kan voelen.  Ik ervaar dit als mijn kwaliteit. Daar waar deze zelfde kwaliteit ook mijn valkuil is. Het niet kunnen loslaten, in mijn hoofd zitten, de controle willen over dingen, onduidelijkheid die mijn angst baart, verward zijn en niet goed meer kunnen voelen wat bij mij past. Geen helderheid hebben op wat nu angstgedachten zijn of een intuïtief weten. Daar waar mijn kwaliteit in dit element groot is, is er dus ook een schaduwzijde.  Nodig is dan om me met de bron (mijn innerlijke bron) te verbinden, de verbinding met mijn hogere zelf. In de bron zijn wij allen één, is er geen onderscheid tussen jou en mij, gaat het om onvoorwaardelijke liefde, tijdloosheid, onze essentie. Deze energie kent geen tijd, tilt ons als het ware even op om met een soort helikopter view of zoals ik het ervaar in een ervaring te zijn van complete innerlijke stilte, het gevoel van “alles is goed” idee.

De ervaring met de natuur, mijn interesse in rituelen, hekserij, priesteres-schap en het werken met energieën boeit mij al jaren. Boeken zoals Heks van Susan Smit, de Wicca Gids, Natuurlijke Antibiotica, de magische kracht van kruiden en planten en Hekserijen zonder geheimen staan al jaren in mijn kast. De een aangeraakt, de ander in stil verlangen om gelezen te worden. Op een of andere manier is de aantrekking groot en het niet openen van het boek des te meer.

Zo besloot ik contact te leggen met Esmeralda Beekers- Romme, Priesteres en Spiritueel begeleidster. Ik ben nou eenmaal een doener, dus ik wilde wel graag maanrituelen met haar doen en als ik geluk had, motiveerde het mij ook om mijn boeken uit de kast te halen om te studeren.

maria-1

Mocht hekserij, priesterschap je vreemd of zweverig in de oren klinken… Heksen en Priesteressen evenals Sjamanen proberen zo dicht mogelijk bij en met de natuur te leven. Men kent vele vooroordelen over hekserij. Denk aan vroeger waar deze vrouwen op de brandstapel kwamen of de schuld kregen als er in de samenleving iets mis ging (bv een mislukte oogst etc). Voor mij betekent mijn inwijding in hekserij en priesteres-schap juist verbonden zijn met de aarde. Gewoon de natuur in haar grootsheid te ervaren. Meer naar buiten, meer een sprong in het water maken, de wind door je haren te voelen, de zon op je huid. De kracht en de schoonheid van de maan te zien. En bovenal diezelfde krachten van mijn lijf te ervaren, in mijzelf zitten dezelfde elementen als die we buiten in de natuur zien. In jou overigens ook ;-).  Het vertrouwen in mijn lijf, het geloven in zijn natuurlijke status heeft de 8 inwijdingsstappen naar Priesteres-schap centraal gestaan. Echter wist ik dat in het begin nog niet…..

De eerste ontmoeting met Esmeralda, was warm, liefdevol, open, vertrouwd en bekend. We besluiten om 8 keer samen te komen tijdens elke volle maan.

De eerste opdracht die ik van Esmeralda kreeg was om te voelen wat ik terug wilde geven voor deze begeleiding. Dat vond ik gelijk heel mooi. Mooi omdat het puur en zuiver is, en vooral aansloot bij mijn behoeftes. Jaren heb ik mezelf minder erkend in dit deel en betaalde ik redelijk wat om mee te doen met activiteiten. Eigenlijk al die keren dacht en voelde ik; ” ik weet dit en kan dit ook”. Dat bedoel ik niet neerbuigend, maar het is alsof ik iets zocht waarvan steeds bevestigd werd dat ik het al in me had.

Doordat Esmeralda deze vraag stelde, kon ik eerlijk en zuiver bij mezelf voelen wat ik te bieden heb. Eng en kwetsbaar dat ook. Ik voelde direct dat ik haar ook iets te bieden had. Ik wist dan niet precies wat, maar toch wist ik dat de verbinding met mij, haar ook iets zou opleveren. Dat betekende dat ik besloot een deel te betalen in gelden en een ander deel in natura (doeltreffend woord trouwens), in iets wat ik voor haar terug kon doen, aansloot bij haar behoeften. Dat is wat ik wilde betalen.

Tijdens het eerste ritueel  werd er aan mij gevraagd een symbool mee te nemen voor waar ik nu sta in mijn leven. Esmeralda opent de kring en nodigt uit om mij te openen. Ondersteund door de elementen, komt er wat er komt. Dat is het mooie eraan. Je hoeft niet van te voren te gaan bedenken. Volledig vertrouwen dat er komt wat er mag komen.

Het tweede ritueel is buiten, een stadswandeling door Breda. Beginnend met een energetische douche, het afstemmen op een hoger energielevel door het zingen van de mantra; Om Lokah Samasta Sukino Bhavabtu , Moge alle wezens in alle werelden in vrede leven. Voel maar mee, wat deze mantra doet.

Esmeralda laat me verschillende energieën op verschillende plekken in Breda voelen. Zo beleef ik mijn eigen stad op een heel ander niveau.

Tussen het tweede en derde ritueel komt er behoorlijk verdriet bij mij los. Mijn pijnlichaam is duidelijk in beweging gekomen. Het wordt mij duidelijk dat dit uit mijn vrouwenlijn komt. De opdracht is om het verdriet in mijn vrouwenlijn te helen. Zo kan ik ervaren dat een deel van mijn angst voor verlies van mijn overgroot-oma Roos komt. Zij verloor haar man op zeer jonge leeftijd, waarmee ze 1 dochter had, mijn Oma Rosalie. Overgroot-oma was erdoor verhard. Haar hart was geraakt en hiermee is hardheid en verdriet de vrouwenlijn binnengekomen. Ik voel me verbonden met haar pijn, en mag me realiseren dat dit haar pijn is. Door mijn hart voor haar te openen, liefde te sturen naar haar, naar mijn oma en mijn moeder, voel ik in mijzelf een zachtheid komen. Die energie heb ik in een rozenkwarts (edelsteen die staat voor onvoorwaardelijke liefde) gestopt en begraven bij het graf van mijn overgroot-oma en oma. Wel pas na het derde ritueel, waar het openen van het hart het centrale thema was.

2016-02-22-photo-00000032

Leuk om te weten is dat ik in die tussentijd een open hart op mijn onderarm heb laten tatoeëren. Voor mij staat dit symbool van zelf-liefde en het steeds weer opnieuw openen van mijn hart. Om mijn hart zoveel mogelijk vrij te houden en gebeurtenissen niet energetisch op te slaan.

Gaandeweg  word  ik steeds gevoeliger voor de standen van de maan. Vooral donkere maan kan me zwaar vallen. Geconfronteerd met donkere kanten, gevoelens die er zijn, maar dan in hevigheid naar voren komen. Er komt dan niet veel uit mijn handen, overgeven aan de energiestroom die er is, nl naar binnen keren, voelen, en wellicht wat inzichten vergaren. Vroeger betrok ik “zo’n bui” op mezelf. Inmiddels weet ik dat er krachten spelen die buiten mezelf liggen en ik beter met die stroom mee kan gaan en een moment pakken om daarbij stil te staan.

Ik besluit voor mijn verjaardag een workshop :”  je eigen Sjamanendrum maken” , te vragen. Dit heb ik als heel bijzonder ervaren. Dichtbij de natuur, met een verse huid van een hert ga je een diep innerlijk proces met jezelf aan. Daarover vertel ik je mogelijk later mee. Wel belangrijk is om te melden dat ik door het maken van mijn drum weer terug verbinding kon maken met mijn oer-godin Artemis. Ook hierover zal ik later meer vertellen.


Terugkijkend op deze spirituele reis van 8 stappen (bijeenkomsten) voelt het voor mij raar dat er voor mijn gevoel 2 verschillende stromingen in mij waren. 1 stroom die mij steeds meer van mezelf af bracht en keuzes deed maken die niet bij mij paste en ik niet naar mijn lijf luisterde en mijn angst daarin de baas was. Een andere stroom was juist meer aan het connecten met de natuur en wat deze mij allemaal kon brengen. Misschien mag ik het vertalen in dat ik de externe natuur erg nodig heb gehad om mij uiteindelijk te kunnen verbinden met mijn innerlijke natuur. Dit is dus pas later gekomen.

Het vierde ritueel is buiten. Heerlijk naar het bos, een spirituele plek waar we een altaar maken van eerder gevonden natuurlijke voorwerpen. Ze te eren en terug t geven aan de natuur. Door dit te doen, lijkt het net alsof je van binnen meer geordend raakt. Het heeft een plek, een innerlijke harmonie. Wanneer jezelf voelt dat je afstand kan doen van elementen, is het zo helend om dat in een ritueel te doen, in een vorm van een altaar. Er ontstaat vanzelf iets, een gevoel, een gedachten een esthetisch verlangen het “mooi” te maken. Esmeralda neemt er veel ruimte voor, naar mijn gevoel soms te lang, de verveling begint al toe te treden. Echter in die ruimte van leegte/ verveling ontstaat iets en dat is dan weer zo waardevol. Ons altaar zag er zo uit:

img_2863

In mijn communicatie naar Esmeralda schreef ik het volgende; In lagere energieën voel ik angst, spanning en weinig vertrouwen. In hogere energieën voelt het goed en heb ik vertrouwen. Compassie met mezelf en mijn lichaam. Ik schrijf dit omdat het weergeeft welke 2 stromingen er in dit proces steeds aanwezig waren.

Het vijfde ritueel speelt zich binnen af. Dat is dan ook het enige wat ik me herinner, een omhelzing van Esmeralda, er zijn voor elkaar. Voorgaande dit ritueel had ik een heldere droom gehad; mijn wens lag duidelijk op een presenteer blaadje en mijn mannelijke kant kon dit teniet doen met een kritische stem en het uiten van angsten. Deze droom stond centraal.

In het zesde ritueel gaan we naar buiten met onze drum. Het leren kennen van het geluid van jouw drum, is het leren kennen van jouw geluid op dat moment. Op dat moment voelde ik vooral weerstand. Ik werd kapot gestoken door de muggen en “moest” ondanks dat contact maken met mijn drum, waar ik inmiddels steeds harder op begon te slaan. Zonder overdrijven 30 muggenbulten. Geen leuk feestje. En Esmeralda maar vragen wat ik nodig had om me eraan over te geven??? We hebben gebruik gemaakt van wat zich aandiende. En zo mijn opgedane irritatie eens goed te uiten. Mijn ongenoegen, boosheid en ontevredenheid kwam naar buiten. Met Esmeralda naast me en haar  luisterend oor en onvoorwaardelijke liefde. Goed dit ritueel voel ik nog zeker 4 weken in de vorm van jeuk en irritatie.

In de tussentijd ontstaat er een verlangen om samen een groep op te zetten voor vrouwen die ook zo’n spirituele reis willen maken. Ah! dat was dus 1 van de dingen die ik ook voor Esmeralda kon gaan betekenen, leuk! 

Het zevende ritueel, wat zich binnen in huis afspeelt, ontstaat er een evaluatie van waar ik nu ben. Ik zie mezelf contact maken met verschillende delen en gevoelens van mijzelf. Het geeft me een veilig gevoel, meer en meer zachtheid ontstaat er in mij, op het moment dat ik daadwerkelijk compassie voel met mezelf, mijn lijf, mijn lot, mijn situatie, mijn verleden, heden en toekomst. Rust en het is goed zo voel ik. Er ontstaat een beweging in mijzelf, een beweging van wiegen. Mezelf wiegen, mezelf liefhebben en koesteren. In goede en slechte tijden. Dat is wat het is.

De zomer treedt binnen, de zon doet zijn werk. Er ontvouwt zich steeds meer een energie van viering, van voltooiing. Esmeralda en ik laten elkaar even los voor de zomervakantie. Al heerst er in mij ook het gevoel dat dit het was, het is goed zo gevoel. Ook al hebben we 8 bijeenkomsten afgesproken. We zullen zien wat dat wordt. De zomer bracht mij levensplezier, genot, warmte, afstand tot moeilijke zaken, en veel veel natuur (wandelen, water, zon, wind). De zomer bracht mij beweging. Een beweging in mijzelf. Een van weer letterlijk willen beweging in dans en liefdevolle activiteiten. Mijn lijf zat niet lekker in de vakantie en gaf me duidelijk aan; ” ik wil beweging”. En zo ontstond het…..de beweging en transformatie die nodig was. Daar waar ik besloot mijn angsten los te laten ofwel niet meer de drijfveer te laten wezen voor mijn besluiten en keuzes. Mijn lijf, mijn vertrouwen, het element water deed opnieuw zijn intrede. Niet meer als schaduwzijde, maar als kwaliteit en leidde mij naar een diepgaande verandering. Van rups tot vlinder, uit mijn cocon de wijde natuur in. Ik voel mezelf congruent worden. Zowel mijn onbewuste als bewuste of onderstroom met bovenstroom komen in verbinding met elkaar. Lees hier de lagere en hogere energieën waar ik het eerder over had. Ik voel mij weer terug wat krachtiger worden. Ik voel mij keuzes maken die beter bij mij passen. ik voel mij meer en meer vertrouwen krijgen in mijn natuur, mijn innerlijke natuur, mijn lichaam, mijn Ik. Daarmee zijn de angsten niet weg. Het wezenlijke verschil is dat ik mijn vertrouwen, mijn innerlijk gevoel voorop heb gesteld met het maken van keuzes in plaats van mijn angsten. Dat is de transformatie die afgelopen jaar zich heeft afgespeeld op een dieper niveau. Gezien ik deze beweging in en met mezelf ken. En soms vergeet hoe ik dat ook al weer deed.

img_0219

Beeld; Heart Connection Lenneke de Kiefte

Na de zomer ben ik terug gaan dansen (5 ritmes) en schreef ik me in voor een zweethut ceremonie. Waar ik een puur lijfelijke ervaring krijg. In de hitte en donkerte die er in die hut is, voel ik mijn lijf en haar krachten. Ik ben niet bang, ik voel me krachtig en oer. Mijn lijf doet haar werk, mijn hart klopt, druppels zweet lopen over mijn lijf, het vertrouwen groeit.

20160903_112613

En dan het achtste ritueel. Eén waarbij ik weerstand voelde. één waar ik ervaar dat er iets heel moois kan ontstaan als je door die weerstand heen gaat. Iets waar ik trotsheid voel. Eén waarvan ik kan zeggen dat ik gegroeid ben. Een van manifestatie. Namelijk het schrijven van dit artikel!

Ik wil Esmeralde Beekers- Romme enorm bedanken voor haar ondersteuning, zachtheid, meereizen, begrip, vertrouwen en haar zijn. En voor het opnieuw laten ervaren van mijn eigen kwaliteiten en de bevestiging daarvan!

Lieve Esmeralda de maan is rond!

img_2923

Mijn manier van kennis en ervaring doorgeven, is door eerst zelf een proces te doorlopen. Door dit te voelen en te verwoorden, wortelt het diep in me. Dit gebeurt er met mij alvorens ik iets doorgeef in een training of cursus. Elke keer weer, dat is de investering die ik maak. Dit is voor mij de cyclus van ervaren, leren, ontwikkelen. Waarmee ik daarna het grotere geheel bedankt door mijn talenten en kwaliteiten weer terug te geven aan mensen die verdieping zoeken.

Esmeralda en ik hebben onze krachten gebundeld en starten per januari 2017 een nieuwe groep; Jouw Spirituele Reis.

img_2857

Ik sluit de windrichtingen en dit artikel!

Dankjewel Noorden; voor het manifesteren van dit artikel, voor het neerzetten van opgedane kennis, voor de grond onder mijn voeten
Dankjewel Oosten voor mijn heldere gedachten, de ordening daarin en de creativiteit van mijn geest.
Dankjewel Zuiden voor de voltooiing van deze cyclus
Dankjewel Westen voor mij mee te nemen in de stroom van het schrijven, zonder de uitkomst te weten
Dankjewel Innerlijke Bron, dat dit artikel voordeel mag geven aan meerdere mensen. Dat dit artikel bij de juiste plekken terecht mag komen.

Liefs,

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

 1. marja

  Wil graag van je leren.

  Antwoord
 2. Suzanne

  Mooi dat je anderen een inkijkje gunt in jouw spirituele reis, hoe je die hebt ervaren en wat het je heeft gebracht. Dit artikel deed me bovendien denken aan een bijzondere ontmoeting met een heks bij haar thuis op de Veluwe, een paar jaar geleden nu. Ik interviewde haar over de vooroordelen rondom moderne hekserij en was verrast. Niks zweverigs aan, maar juist heel aards vond ik het. Met heel veel liefde voor en afstemming op de natuur en prachtige symboliek en rituelen. Dank ook voor het delen van deze mantra, heel fijn en rustgevend om naar te luisteren!

  Antwoord
 3. Niki

  Dankjewel lieverd! Dit had ik precies even nodig. Ben tijdens het lezen met je meegereist in mijn lijf <3 🙂

  Antwoord
  • Roselie Prinssen

   Wat goed! En bijzonder, want inderdaad als je hem leest door in je lijf mee te reizen, ervaar je deze blog heel anders. Brengt me op ideeën, dank! X

   Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: