Heel gelukkig met je relatie

Heel gelukkig zijn in je relatie dat lijkt me een behoefte die iedereen heeft. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen; “ik wil een stressvolle relatie hebben, die me slapeloze nachten geeft, die mij energie kost en me een eenzaam en verdrietig gevoel geeft.” Ondanks dat niemand dit voor zichzelf wenst, zitten wel veel mensen in een relatie die eerder het slechte in hun naar boven haalt dan het goede. Of het nu gaat over een intieme relatie, een zakelijke of zelfs een relatie met jezelf. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger ook in die situaties heb gezetten, meerdere keren zelfs. Ik begon dan ook te twijfelen of het aan mij zou liggen, of dat er gewoon niet zoiets bestond als een relatie die ik mezelf wenste.

Moeilijke relaties liggen natuurlijk niet alléén aan jezelf. Voor een groot deel echter wel en dát is het deel dat je zelf kunt beïnvloeden. Wat voor soort relaties trek je aan? Vind je jezelf waardevol/ belangrijk genoeg? Voel je diep van binnen dat jij om van te houden bent? Zo niet, dan is de kans groot dat je relaties/ situaties aantrekt die jou niet zo belangrijk vinden. De andere kant is dat je ook een beetje geluk moet hebben. Komt er een leuke partner op je pad? Is de timing wel goed?

Daarnaast zie ik ook dat veel mensen een ongezond patroon van hun jeugd in het NU aan het herhalen zijn. Vroeger als kind was het patroon wellicht effectief, alleen als volwassenen wordt er iets anders van je verwacht dan kinderlijk gedrag om je behoeftes te bevredigen. Met andere woorden, hetzelfde gedrag werkt nu averechts. Maar ja, nu heb je mogelijk een partner gekozen die passend is in het verlengde van jouw oude patroon….hmm dat kan lastig zijn…want hoe kom je daaruit en kan dat?

Ik zie veel relaties stuk lopen bij mensen die in “oud” gedrag blijven hangen. Het vereist aandacht, liefde en geduld en vooral DE WIL om samen te werken om uit die patronen te komen.

Ik heb het wat anders aangepakt. Al heel vroeg in mijn leven ben ik aan de slag gegaan met mezelf te ontwikkelen, mezelf en de ander te begrijpen. Mijn gedrag, gevoelens, gedachten onder de loep te nemen. En zie ook achteraf dat ik relaties “gebruikt” heb om mezelf te ontwikkelen in wat ik wil en niet wil. Als ik dan weer op de zoveelste onbereikbare man viel, werd me toch wel duidelijk dat er in mij iets mocht veranderen.

In het begin vond ik het nog zo erg om op die “foute” man te vallen, gezien mijn carrière belangrijker was en ik daar veel ruimte voor wilde. Daarnaast was ik bang (soms onbewust) om mijn eigenheid te verliezen in een relatie. Dat zou niet gaan gebeuren! Ik was nog niet klaar met het neerzetten van mijn identiteit.

Op een later moment werd ik me bewust dat er ook een dieper gevoel veroorzaakte dat ik tegen hetzelfde aanliep.  Namelijk de overtuiging ” ik ben niet om van te houden”. Niet echt helpend. De volgende vraag was: ” kan ik van mezelf houden?”  Daar had ik nog niet het volledige vertrouwen in.

Na de zoveelste relatie die uitging, voelde ik een hele duidelijke kanteling in mezelf komen. Voor het eerst voelde ik diep van binnen; ” het ligt niet aan mij, ik ben om van te houden!”  Het werd me erg duidelijk dat de mannen waar ik op viel zelf een probleem hadden en dat het niets (meer) over mij zei. Ik weet nog precies waar ik stond op het moment dat ik dat voelde. Voor mijn gevoel was er in mij iets wezenlijks veranderd, waardoor ik andere keuzes ging maken….Nu zul je je misschien afvragen hoe heb je dat dan gedaan.? Kort door de bocht, door bewustwording, groei, de realiteit onder ogen zien:  het had verschillende ingrediënten. In kern komt het erop neer dat ik mezelf veilig genoeg voelde om me te laten zien in zowel de mooie als minder mooie kanten; gewoon zoals het is.

Het bijzondere van deze situaties was dat voor mij de “noodzaak” om een relatie te hebben, verdween. Daarvoor kon ik gevoelens ervaren als ” wat heeft het leven voor waarde als je geen relatie hebt”? Daarna ervoer ik, alleen blijven is ook oké, ik ben om van te houden. Mijn leven zou er anders uit zien zonder relatie. Ik voelde dat ik dan andere dingen zou gaan ondernemen, dan in een relatie. Maar in kern zouden mijn waarden in het leven niet anders zijn. Heerlijk dat gevoel! Ik kreeg een fijne relatie met mezelf!

Het houden van mezelf houdt niet in dat ik alleen maar positieve kanten heb en ik mezelf niet meer tegen kom. Maar lukt het om juist op die moment jezelf ook oké te vinden? In ieder geval ben ik mezelf en mijn behoeftes serieus gaan nemen….en dat maakte heel veel verschil uit.

En ja….. je raadt het misschien al………..op het moment dat ik de realiteit precies nam zoals die was, en het goed was…..kwam ik mijn huidige vriend tegen! Ik kan oprecht zeggen dat ik me nu niet meer kan voorstellen dat ik vroeger in die situaties heb gezetten of me nog zou overkomen. Deze liefde lijkt op geen enkele manier op de ervaringen die ik daarvoor heb gehad.

Wil je weten hoe jij de stap maakt naar een gelukkige relatie? Lees dan de 9 Gouden Tips in mijn volgende blog.

Ik wens jou heel veel liefde voor jezelf en geluk in een relatie.

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

  1. Pingback: HEEL GELUKKIG MET JE RELATIE; 6 GOUDEN TIPS - Boven-JanBoven-Jan

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: