Heel gelukkig met je relatie; 9 GOUDEN TIPS

In mijn vorige artikel schreef ik over mijn ervaringen in relaties. Over hoe ik in verschillende relaties niet kon vinden wat ik zocht. En over hoe het voor mij anders werd en ik tóch de relatie vond waarin ik gelukkig ben. Klik hier om (eerst) het vorige artikel te lezen als je dat nog niet hebt gedaan. In dit artikel geef ik je 9 GOUDEN tips die je MOET weten voor een goede relatie.

Tip 1: WEES JEZELF, NEEM GEEN ANDERE HOBBY’S, GEDRAG OF VRIENDEN AAN.
Maar al te vaak zie ik mensen volledig veranderen in een nieuwe relatie, maar zo ver dat ze ineens van voetbal houden, en daarvoor was het racefietsen, ga zo maar door. Of zich anders gaan kleden. Doe geen concessies als het gaat over jouw passies. Kom daarvoor op. Natuurlijk veranderen dingen in een relatie, maar in kern moet je jezelf wel blijven herkennen.

TIP 2: WEET WAT JE BEHOEFTES ZIJN EN GEEF ZE AAN.
Mensen praten vaak in de NIET- taal. Ik vind dit niet fijn, dat wil ik niet, etc. Maar wat wil je wel? Weet je waar je behoefte aan hebt? Behoeftes zijn universeel, iedereen heeft ze. Denk aan behoeftes als, liefde, aandacht, zorg, gehoord worden, knuffelen, bevestiging, geruststelling, goedkeuring, grenzen, aanmoediging, steun, etc. Met die behoeftes is niets mis, met de manier waarop we het willen krijgen kan van alles mis mee zijn. Kijk dus naar de onderliggende behoefte door jezelf de vraag te stellen, ” waar heb ik nu echt behoefte aan?” Geef die behoefte rechtstreeks aan:

“Ik heb zin in een knuffel” of ” Wil je me helpen om dit weekend het huis aan kant te krijgen?” of ” Ik heb zin in aandacht”.

Het geeft geen garantie dat je het krijgt, maar het geeft wel DUIDELIJKHEID.  Alle indirecte taal kan overboord gezet worden.

TIP 3: PROBEER HET GEDRAG VAN JEZELF EN JE PARTNER TE BEGRIJPEN
Wat ik vaak zie is dat mensen snel in de verdediging kunnen gaan en zichzelf verantwoorden of worden boos. Echter als het goed is, hebben jullie een gezamenlijk doel; namelijk in verbinding komen met elkaar. Dat bereik je meer door de ander te begrijpen en niet te overtuigen van jouw standpunt. Heb jij helder welke behoefte je partner heeft? wat hij/ zij van je wil?
Stel je partner de volgende vragen ; “Wat is voor jouw belangrijk”?, “Waar heb je behoefte aan?” “Wat kan ik voor je doen?”.  Je zult merken dat je een heel ander gesprek met elkaar krijgt. En als het goed is, stelt jouw partner jou dan dezelfde vragen.

TIP 4: GELUK OF GELIJK? ZEG SORRY
In hoeverre kun jij toegeven en sorry zeggen? Wil je nader tot elkaar komen, een ruzie bij leggen, dan is het zeggen van SORRY heel belangrijk. Als je bijvoorbeeld met behoorlijke stemverheffing aangeeft wat voor jou belangrijk is, hoef je niet voor de inhoud te verontschuldigen, maar wel voor de manier waarop je iets doet. Fouten maken is niet erg, maar ze niet erkennen wel. Dat betekent dat er frictie blijft. Een ingrediënt om de volgende keer oude koeien uit de sloot te halen.

TIP 5: LEER DE ANDER LOS TE LATEN
De ander heeft net zoals jij behoeftes, geef daar ruimte voor. Stel je partner eens de vraag (en jezelf); ” schatje heb je genoeg ruimte om je hart?” en luister oprecht naar het antwoord. En kijk samen wat je kan doen om die ruimte te creëren, te behouden of te vergroten.

TIP 6: WEET ELKAARS VALKUILEN
Iedereen heeft leerpunten in het leven, dus ook jij en jouw partner. Weten jullie die van elkaar? Mogen jullie elkaar daarop aanspreken met de intentie er van te groeien/ leren? Een relatie is ook bedoeld om jouw ziel te laten groeien. Je kunt elkaar hierbij helpen. Daar is enige kwetsbaarheid voor nodig, maar levert je waardevolle momenten op waar je nog meer verbinding voelt met de ander.

Tip 7: GA GEREGELD SAMEN OP PAD
Een andere omgeving geeft letterlijk een ander zicht op elkaar of een situatie. Je ziet elkaar ook weer in een ander daglicht. Doe wel iets wat je allebei leuk vindt. Je gevoel wordt weer aangesproken.

Tip 8: DOE LEUKE DINGEN MET JE VRIENDEN
Belangrijk is om niet te veel op elkaars lip te zitten. Breng los van elkaar tijd door met je vrienden. Maak plezier en lach veel. Dat geeft je energie en zorgt ervoor dat je moeilijkere zaken tussen elkaar weer reëler kan zien.

Tip 9: HEB EEN GOEDE RELATIE MET JEZELF
Het klinkt cliché maar uiteindelijk begint een goede relatie met de ander toch echt met een goede relatie met jezelf. Belangrijk is dat je kwaliteiten en valkuilen kent. In Tip 2 staat vermeldt dat je je behoefte moet aangeven. Dan moet je wel weten wat je behoeften zijn. Wil je nu meer over jezelf te weten komen, jezelf beter leren kennen, je meer ontwikkelen tot een zelfstandig persoon, kijk dan eens naar het persoonlijk groeitraject van Heel de Tijd.

Probeer deze tips eens uit!

Heel veel geluk in je relaties! En succes met deze tips! Deel gerust je ervaringen.

-Roselie

 

Doe mee aan de  discussie

  1. Saskia

    Sorry kunnen zeggen in een relatie is enorm belangrijk!
    Wanneer je dit kan doen tegen elkaar en het ook echt kan loslaten dan ben je pas een sterk koppel!!

    Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: