Heel beïnvloedbaar, wat zegt dit over jou?

Beïnvloedbaar zijn klinkt voor veel mensen negatief in de oren. Natuurlijk is het zo dat alles waar TE voor staat, niet prettig is en energie kost in plaats van dat het je wat oplevert.

Wat veel mensen doen, is iets waar ze last van hebben, beoordelen en bekritiseren. Jammer is dat! Omdat het gewoonweg effectiever is om liefdevoller naar jezelf te zijn. Wat je waarschijnlijk meer kan helpen is om te bekijken wat de positieve kant is van beïnvloedbaar zijn, ofwel wat het je oplevert. Overigens werkt dit zo met alle kanten van jezelf, die je fijn en minder fijn vindt…

Nou eens even denken….beïnvloedbaar… voor mij betekent het dat je openstaat voor meningen, nieuwe dingen, ontwikkelingen en ook voor gevoelens van anderen. Nou dat komt toch in veel situatie goed uit! En overigens lijkt het me helemaal niet fijn om iemand te begeleiden die niet beïnvloedbaar is 😉 . Maar wat al je te beïnvloedbaar bent…..


1. Allereerst is het van belang te beseffen dat het ook een positieve eigenschap is, die je in vele situatie helpt. Heerlijk, het hoeft dus niet weg. Het mag alleen in mindere mate aanwezig zijn. En dat je deze eigenschap op de juiste momenten inzet.

2. Dan is het goed te weten dat jij niet beïnvloedbaar BENT, maar dat dit een deel van jou is, ofwel gedrag is. Wat mij opvalt is dat veel mensen moeilijke dingen/ eigenschappen/ gevoelens op identiteitsniveau trekken, bv ik ben depressief, ik ben beïnvloedbaar, ik ben egoïstisch. Dat vind ik nogal een heftige constatering. Mede doordat ik weet dat gedrag van individuen niet op zichzelf staand is, maar altijd in verband staat met de omgeving (ik kijk altijd met een systematische bril, in een latere blog hier meer over). Beter is dus: “Ik voel me depressief, ik gedraag me wel eens egoïstisch of ik laat me beïnvloeden”. Dit zeggen we in de taal niet zo snel. De essentie hiervan: jij als persoon hebt de regie en een deel van jou laat zich beïnvloeden.

Dit zorgt voor ruimte in jezelf en maakt dat je er voor kan kiezen om het anders te doen. Neem als persoon de regie, wetende dat er een deel van jou beïnvloedbaar is, maar niet de regie hoeft te hebben.

3. Fijn is ook te voelen waar het gedrag vandaan komt. Vaak zijn deze patronen in de jeugd ontstaan. Als je weet waar het thuis hoort, kun je het daar laten en in het NU anders doen.

4. Blijf bij jezelf door te gronden. Ik hoor mensen vaak zeggen; ” ik neem de energie van anderen over”. Ik vind die opmerking altijd lastig, omdat dit voor mij overkomt, of het aan die andere mensen ligt.

Wat er werkelijk aan de hand is, is dat JIJ niet goed gegrond bent. Je staat niet goed met beiden benen op de grond. Je bent niet gecentreerd. Je eist jouw ruimte niet op.

Daarnaast, als emoties of informatie van de ander jou raken en je blijft er last van hebben, dan is er een pijnpunt bij jou geraakt. Met andere woorden, jij hebt hetzelfde pijnpunt (jouw verhaal kan anders zijn , maar er is een overeenkomst). Op zich heel mooi! Je hebt door contact met de ander, een deel van jou leren kennen. Als je er van bewust bent, kun je er ook iets aan doen.

Gronden kun je op verschillende manieren doen; meditatie, visualisatie, wandelen, sporten, yoga noem maar op.

Maak jouw energieveld groter en steviger, des te minder beïnvloedbaar jij bent.

5. Doorbreek het patroon door een bewuste keuze te maken om je niet te laten beïnvloeden.

Door dit te doen, zul je in eerste instantie tegen onaangename gevoelens aan lopen, bv angst voor afwijzing. Echter die zijn van tijdelijke duur. Van langere duur is de energie die het je oplevert door meer jezelf te zijn en te doen of laten wat bij jou past.

Het kan zijn dat het voor jou lastig is om te voelen wat bij je past en echt daadwerkelijk een eigen gevoel is, dan is het raadzaam om jezelf daarin te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met de training focussing of een coaching om dichterbij jezelf te komen.

En hoe ervaar jij deze eigenschap bij jezelf?

Lieve groetjes,

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

 1. keira

  Beste,
  Heel erg bedankt voor deze post. Het is echt behulpzaam en fijn om te lezen. Herkenbaar. Heel erg bedankt!

  Antwoord
  • Roselie Prinssen

   Hoi Keira,

   Wat leuk! Fijn dat je er wat aan hebt. En bedankt voor je reactie! Roselie

   Antwoord
 2. Sylvia Baljak

  Goedemorgen, precies toen ik gedachten zocht over dit onderwerp kwam jouw blog naar boven. Terwijl het ook nog maar vlak daarvoor gepubiceerd was. Bijzonder vind ik dat. En precies nu ik onenigheid met een collega pak ik jouw blog er nog eens bij om te oefenen met zeggen dat het om een deel van mij gaat, dat ik niet beïnvloedbaar bén. Ik zit verder te denken, komt dit veel voor bij vrouwen, maar ja, vrouwen zijn ook meer gewend of durven beter hulp te vragen. Er zullen net zo goed mannen zijn die dit probleem kennen. Grappig dat mogelijk vrouwen, omdat wij hier beter mee klaarkomen, straks mannen hierin kunnen steunen. Zo zie ik het ook al voor me met die collega van me, maar eerst moet ik maar over mezelf uit mijn woorden komen in dat gesprek. En dit weekend maar twee keer gaan hardlopen om mijn energieveld te vergroten inderdaad! Ontzettend bedankt voor je blog!

  Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: