Heel enge mannen in mijn hoofd

Vandaag ben ik in het kader van een eerste chakra- oefening, van het werk naar huis gelopen.

Voor degene die zich afvragen wat een chakra is; een chakra wordt ook wel vergeleken met een schijf of wiel wat verwijst naar een draaiende cirkel van bio-energetische activiteiten. In de westerse filosofie wordt er een systeem van 7-chakra’s aangehouden. Op bepaalde punten komt de energie meer bij elkaar en dat wordt een chakrapunt genoemd.

Als we er een scan van zouden kunnen maken, ziet er het ongeveer zo uit:

Het zijn natuurlijk geen stoffelijke entiteiten, ze kunnen niet daadwerkelijk zo vastgelegd worden. Toch hebben ze wel degelijk een krachtige uitwerking op het lichaam. Ik geloof in de verbinding tussen lichaam en geest. Het een is onlosmakelijk verbonden met het ander en dat maakt het voor mij zo interessant.

Het eerste chakra is het basischakra. Het is verbonden aan het recht om er te mogen zijn. Mag jij er zijn? Durf jij jouw ruimte in te nemen? Durf jij je voeten (letterlijk) op de grond te zetten en je plek op te eisen? Het is het fundament waar de rest van de chakra’s en ontwikkelingstaken op gebouwd worden. Het maakt dus wel degelijk uit hoe jouw tijd in de baarmoeder was, jouw geboorte, je eerste jaar. Ga maar na; hoe kwam je ter wereld? In wat voor omstandigheden was dat? Was je gewenst? Gepland? Waren je ouders bij elkaar? In liefde? etc. Wie weet, ontdek je iets wat nu nog steeds in je systeem zit. Niet zo raar zou ik zeggen, het wordt als het ware in het eerste wiel opgeslagen als informatie. De kans dat je dat bewust weet, acht ik nihil, aangezien een baby nog niet de cognitieve capaciteiten heeft om te onthouden. Maar………het lichaam wel.

Ken je dat, dat je lichaam soms ineens gespannen voelt en je gewoon niet weet hoe dat komt…? Wie weet heeft het wel te maken met iets wat je lichaam wel weet…..

Nog even terug naar het eerste chakra; als je het recht hebt om er te mogen zijn, dan heb je ook het recht om te hebben. Daarmee bedoel ik: wat heb je nodig om te overleven ? Daar gaat het eerste chakra namelijk over. Dus het kan zijn dat je ondanks dat je het gevoel hebt er te mogen zijn, moeite hebt om jezelf dingen toe te staan, zoals bijvoorbeeld; liefde, bezittingen, geld, huis, plezier, kleding, voeding, medische zorg, etc. Dit chakra is te vergelijken met het eerste niveau van de piramide van Maslow.

Piraminde van Maslow

Je kunt stellen: hoe beter de basis op orde, hoe beter de andere niveau’s en chakra’s kunnen functioneren en ontwikkelen.

Zo dat was even een korte uitleg over het eerste chakra. Afgelopen week zijn mijn collega Josine en ik een training gestart die gaat over de chakra’s. En aangezien ik net zo goed deelneem, besloot ik om van het werk naar huis te wandelen (een typische activiteit die hoort bij het eerste chakra; aarden).

De wandeling was zo’n 8 KM en ik kon deels door het bos lopen, heerlijk die geur en de rust. Echter merkte ik al snel dat mijn lijf wat gespannen reageerde. Mijn hart ging iets sneller kloppen en als een soort automatisme ging ik sneller lopen en erg op de omgeving letten. Zelfs deed ik mijn muziek af en nam ik de omgeving alert in me op. Ik was daarover enigszins verbaasd. Er was tenslotte niet meer veranderd dan dat ik het bos inliep. vreemd….

Ik werd me, toch wel wat pijnlijk bewust, dat ik angst voelde en dacht aan “enge mannen” in het bos. En ook de overtuiging had dat als ik dan iemand tegen zou komen, dat het me meer op zou leveren als ik al in een status van paraatheid zou zijn, om eventueel te vluchten, vechten of iets om me te verdedigen. Mijn haren stonden al overeind……voor het geval dat…

Met enige verwondering en ook een kleine glimlach nam ik dat van mezelf waar, afvragende: wat wordt er nu in mij getriggerd waardoor ik naar een “overlevingsmechanisme” of wel “verdedigingmechanise” schakel. En sterker nog: ik werd me toch ook bewust van het feit dat ik dit wel vaker heb…er is nog niets aan de hand….maar ik sta in paraatheid om eventueel aan te vallen. Even zoeken dus in mijzelf waar dit mee te maken kan hebben. Er floepten zo allerlei situaties naar boven die mij daaraan deden denken.

Fijn was dat doordat ik mezelf bewust was van mijn gevoel, het niet meer op de situatie in het bos hoefde te projecteren en er gelijk al meer rust kwam en dat ik ruimte nam om eens goed te bekijken wat dit gevoel was. Hoe vaak komt het niet voor dat je gewoon over gevoelens heen stapt onbewust dan wel bewust. En er dus zo een moment voorbij gaat om hier bij stil te staan en een stukje van jezelf kan helen. Gemiste kans zou ik zeggen.

Soms zijn er dus concrete  situaties/ beelden en/ of herinneringen die er bij je opkomen waar het mee te maken kan hebben. Als die situaties/ beelden of herinneringen nog emotionele ladingen heeft, dan is EMDR een hele goede methode om daarmee om te gaan.

En leuk weetje…..weet je dat je dit ook bij jezelf kan toepassen? gewoon lopend door het bos……

Shapiro, de grondlegster van EMDR, ontdekte tijdens een wandeling door het bos dat haar oogbewegingen die ontstaan tijdens het lopen door het bos zorgden voor het verminderen van de negatieve associaties bij een nare gebeurtenis. Ze is gaan onderzoeken of oogbewegingen inderdaad kunnen zorgen voor vermindering van paraatheid gevoelens. Dit bleek zo te zijn…..en zo is ze dit steeds breder gaan uitbreiden.

Door een EMDR sessie wordt de amygdala (een hersenstructuur die betrokken is bij het vecht/ vluchtsysteem) als het ware gerustgesteld. Voor meer informatie over de werking van de amygdala lees onderaan dit artikel.

Nu even terug naar mijn boswandeling en jezelf EMDR geven. Ik was me bewust van mijn gevoel, waar het mee te maken kan hebben (soms weet je dit niet, zijn er geen concrete beelden, blijf dan gewoon bij je lichamelijke sensatie). Ik haalde het van de situatie in het NU (de boswandeling) af en verbond me met het gevoel en de situatie van toen, mijn ogen bewegen automatisch van links naar rechts, gewoon doordat ik loop en beweeg. En hopla weer een stukje geheeld…….

Ik zie mezelf “gewoon even bij dat gevoel blijven” schrijven. Ik realiseer me dat dat niet altijd makkelijk is, maar oefening baart kunst.  Een troost; het is allemaal al gebeurd, het ligt in het verleden en je hebt het ook al overleeft.

Het mooie van deze situatie vond ik dat ik weer terug naar een status van leven kwam in plaats van overleven/ paraatheid.

Ik zette mijn muziek weer aan en het volgende nummer klonk door mijn koptelefoon…

en……geheel automatisch dansten mijn schoenen door de modder, begon ik te zingen en maakte ik een sprongetje..

Dat we allemaal maar vaak in het bos mogen gaan lopen…Alhoewel misschien kom ik dan toch die “vieze mannetjes” tegen 😉

-Roselie

 


 

extra informatie over de amygdala:

De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Bij iedere nieuwe situatie bepaalt het individu welke emotionele reactie het meest zinvol is. Daarbij reageert de amygdala bijvoorbeeld ook op de gezichtsuitdrukking van soortgenoten. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en volledig automatisch (dat wil zeggen reflexmatig) plaatsvinden.

Met name de rol bij angstreacties is bekend, maar de amygdala lijkt ook betrokken te zijn bij andere emoties zoals agressie en seksueel gedrag. Door een bepaalde situatie een emotionele waardering te geven (en als zodanig in het geheugen vast te leggen), kan het individu een toekomstige soortgelijke situatie gemakkelijker herkennen en daar gepast op reageren (bijvoorbeeld met een vecht- of vluchtreactie).

Handig die amygdala, die reageert dus volledig automatisch op moment van herkenning van gevaar. Maar die amygdala is niet heel gedetailleerd. Hij reageert snel op een situatie wat mogelijk gevaarlijk zou kunnen zijn. Stel je voor dat kleine jongetje die door een witte hond is gebeten en ineens ook bang is voor sinterklaas met zijn witte baard….dat kan zomaar gebeuren.

Soms zijn die associaties dus helemaal niet handig en zou een loskoppeling welkom zijn.

Doe mee aan de  discussie

 1. Henny

  Mooi geschreven Roselie!
  Ik weet niet of ik dat zou kunnen..

  Antwoord
 2. Sandra

  Mooi en duidelijk geschreven Roselie! En het werkt!
  Onbewust heb ik het zelf toegepast, voordat ik deze blog heb gelezen. Anders liep ik letterlijk en figuurlijk voor mijn gedachten en gevoel weg. Laatst een keer chaos in mijn hoofd, mooi weer buiten, en bewust een wandeling gaan maken maar dan MET mijn gedachten en gevoel. Het duurde wel even, maar de chaos werd minder, en er kwam zelfs meer duidelijkheid en rust. Fijn om te lezen dat het met EMDR uit te leggen is. Hopelijk kan ik het nu ook eens bewust toepassen!
  Groetjes, Sandra

  Antwoord
  • roselieprinssen

   Dag Sandra,bedankt voor je reactie!Goed wat je omschrijft. Sommigen mensen zoeken vooral afleiding (op zich is er niets mis met afleiding zoeken) maar wil je dat een emoties of status transformeert dan zul je het eerst even vast moeten pakken en dat heb jij dus gedaan. En dan merk dus ook verschil! mooi!
   Roselie

   Antwoord
 3. oliver schneider

  Beste Roselie,

  ik heb een vraag. Ik rond nu mijn thesis voor master in danstherapie af en zou graag dat beeld van de “enge mannen” voor mijn Voorblad willen gebruiken. Heb jij dit gemaakt en vindt jij het oke als ik het gebruik? Graag hoor ik van je. Ik ben helaas niet op facebook maar wel via bovenstaande mail adres te bereiken. Alvast hartelijk bedankt en een vriendelijke groet,
  Oliver Schneider

  Antwoord
  • Roselie Prinssen

   Dag Olivier, leuk dat je mailt en interessant ook danstherapie! Het beeld heb ik zelf ook gevonden op internet dus heb het niet gemaakt. Dus voor mij is het prima :-)Heel goed dat je het vraagt overigens. Andere beelden/ foto’s van heel de tijd zijn wel echt m’n brand. Succes! Roselie

   Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: