In het diepe springen, durf jij het aan?

Er was eens een vrouw die bij mij op gesprek kwam. Ze had mijn blog “heel dwingend kan zo’n verlangen zijn”, gelezen en iets in haar was diep geraakt. Ze is op gesprek gekomen om haar verlangen kenbaar te maken. Wat was dat een fijne en bijzondere ontmoeting. In een zeer korte tijd werden er essentieel dingen besproken. Deze vrouw had (heeft) een verlangen om een nog redelijk onbekend stuk van zichzelf te ontwikkelen. Echter hielden allerlei rampgedachten, de innerlijke criticus en zorgen om….haar tegen.

Diep van binnen wist ze heel goed wat ze wilde, alleen alle angsten en zorgen weerhielden haar van het maken van een hartkeuze. In onze maatschappij worden we ook grootgebracht met eerst zorgen dat je de basis op orde is, en dan pas verder kijken. Maar wat nu als het zorgen voor die basis al je tijd en energie al wegnemen en je nooit toekomt aan LEVEN. Dan kun je jezelf de vraag stellen wat basis betekent? wat houdt dat voor jou in? Hebben we het hier over inkomen, brood op de plank, dak boven je hoofd, liefde voelen, doen wat je inspireert, plezier maken, noem maar op? En stel dat “basis” betekent leven volgens jouw waarden! Iets heel anders dan normen (er moet minstens zoveel geld op de bank staan).

Ik geloof dat dat kan! En sterker nog dat dit een intrinsieke basis is en veel steviger is dan alle externe dingen bij elkaar.

Tijdens het gesprek veranderde haar doemscenario van angst en zorgen als ik een hartkeuze maak, naar een doemscenario wat als ik die hartkeuze niet maak? Met andere woorden het lijden van het niet leven volgens haar hart leverde inmiddels meer pijn op dan de zorgen en angsten daaromtrent. Het werd haar helder dat juist door het onder controle willen hebben van wat de toekomst zal brengen (precies willen weten hoe dan de weg van het nieuwe eruit ziet alvorens de keuze te maken), haar juist belemmerde om vrij te kunnen voelen wat voor haar die weg zou zijn. En wat deed ze…?

Na een gesprek hakte ze de knoop door, maakte de keuze te stoppen met haar werk om vervolgens te gaan voelen wat beter zou passen.

En wat blijkt? al haar angsten veranderde in vertrouwen. Vertrouwen dat het juiste zal gebeuren en dat overal een oplossing voor is. Bij het nemen van deze beslissing (zowel mentaal als gevoelsmatig) ontstond er ruimte om vertrouwen te kunnen voelen. Daar waar dit niet mogelijk was toen ze voor de keuze stond. Heel bijzonder vind ik dat. Omdat haar verhaal aantoont dat de energie in jezelf stagneert als je wacht met het maken van een keuze die je wel van binnen voelt. Enkel en alleen door rationele overwegingen. Durf jij dat..? eerst oude schoenen uit alvorens nieuwe aan te trekken?

Ik wens het iedereen toe, om eens te ervaren wat voor oer-kracht er in jou naar boven kan komen.

Bedankt Mevrouw voor dit mooie voorbeeld!

-Roselie

img_2428

Doe mee aan de  discussie

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: