Heel verwarrend zo’n fase van “wel weten, maar niet doen”

HET RECEPT hoe je hiermee om kan gaan.

Mensen geven vaak aan dat ze wel weten wat er anders kan en wat ze een beter gevoel zou geven, maar het lukt nog niet om het daadwerkelijk anders te DOEN. Dit is een erg vervelende fase waar vaak een innerlijke kritische stem bij aanwezig is. Een stem die voortdurend zegt: ” je weet toch hoe het moet”?, ” je weet wat beter voor je is en nog doe je het niet”, “ben je dom of zo”? Nare zinnen en opmerkingen maak je vaak onbewust tegen jezelf. En erger nog, dit helpt je niet, maar zorgt eerder dat het handelen naar beter gedrag nog moeilijker wordt.  Herken je dit? Lees hieronder hoe het brein werkt en wat je anders kunt doen.

roze vaas-1

Allereerst is het van belang om je te beseffen dat dit heel normaal is. Je zit in een DUAAL BEWUSTZIJNSFASE.  Dit is een fase waarin je volwassenbewustzijn (intuïtie) weet. Het weet wat beter voor je is, wat anders kan. Echter een ander stuk van je bewustzijn, kindbewustzijn, is gewend om het al jaren anders te doen. In je brein is een ingeslepen pad, en geheel onbewust en automatisch beloop je deze weg. Bekend, veilig en zonder nadenken. Gelukkig is er een besef gekomen dat het anders kan. Maar dit is wel de meest frustrerende fase. Weten dat het anders kan, maar nog niet kunnen. Zoiets als een demente vrouw weet dat ze dement aan het worden is…..machteloos word je ervan. In een fase van DUAAL bewustzijn zie je dat je een keuze hebt, je doet het alleen nog niet.  Wees hierin liefdevol naar jezelf, het is een fase waarin je even door moet zetten. Liefde werkt beter dan bekritiseren.

1. Pak een moment voor jezelf, waarin je vanuit volwassenbewustzijn gaat voelen wat de beste versie is van jezelf. Wat doe je dan wel? Wat doe je dan NIET? Hoe gedraag je je dan?

Zo heb ik een duidelijke zin voor mezelf. Ik doe dingen die goed voor me zijn en zeg nee tegen al de rest. Ik open mijn hart voor mijn omgeving.

images-4

Zodra je een helder beeld hebt van ” de beste versie van jezelf” kun je door naar de volgende stap.

2. Je weet dat het aanleren van nieuw gedrag niet gelijk van de een op andere dag is. Gitaar leren spelen doe je ook niet in 1 dag. Dit betekent dat het beeld van de beste versie van jezelf, een toekomstbeeld is, waar je je focus op hebt liggen. Je bent er nog niet. Je zult vallen, opstaan, goede momenten hebben, leren hoe je jezelf weer kan oppakken, etc. Dit hoort allemaal bij het leerproces. Elke keer als dit gebeurt stel je jezelf als kind voor, die leert, fouten mag maken en die je liefdevol ontvangt en weer bijstuurt.

3. Elke dag (aan het einde van de dag) neem je een moment voor jezelf. Je kijkt terug op de dag. Neem waar of je de beste versie van jezelf was of nog niet. Zo niet, niet erg. Je “traint” je brein om opnieuw die situatie te beleven met het nieuwe gedrag als de beste versie van jezelf.

Zo creëer je in je brein een nieuw pad, je maakt nieuwe verbindingen/ synapsen aan om een nieuw pad te kunnen bewandelen. Hoe vaker je over dit pad loopt, hoe dieper en duidelijker het pad wordt.  Je zult merken dat het veilig en bekend wordt en dat het op den duur zelfs op de automatische piloot gaat. Het andere pad is niet weg, maar je hebt er een nieuw pad bij gelegd dat beter voor je is, en NIET meer gestoeld op oude ervaringen (kindbewustzijn).

Er zijn mensen die er onderzoek naar hebben gedaan hoe lang dit duurt. De een zegt 21 dagen en de ander 100 dagen. Laten we uitgaan van het laatste. 3 maanden ga je elke dag je dag herbeleven.

4. Herstel de situatie alsnog (naar de betere versie), als dit mogelijk is. Mocht dit niet kunnen, dan heb je hem in je hoofd wel hersteld. Wees daar trots op.

5. De innerlijke criticus wordt begrensd. Train jezelf om “STOP IT” te zeggen tegen de negatieve stem. Deze criticus brengt je niets.

Je zult merken dat je steeds vaker nieuw gedrag vertoont en dat het duaal bewustzijn verandert naar alleen volwassenbewustzijn.

Mocht je nu niet weten wat beter voor je is, heb je daar nog weinig gevoel bij? Dan is het wellicht raadzaam om jezelf een persoonlijk groeitraject bij Heel de Tijd cadeau te geven. Een traject van hoofd naar hart. Van oud naar nieuw……van kritisch naar liefdevol met jezelf omgaan. Ik begeleid je graag.

Je kunt de modules ook los volgen.

Liefs,

-Roselie

Heel de Tijd;

 

Doe mee aan de  discussie

 1. Pingback: HEEL VERWARREND ZO’N FASE VAN WEL WETEN MAAR NIET DOEN; LEES HIER “HET RECEPT”. - Boven-JanBoven-Jan

 2. marjan

  Hey lieve Roselie, je schreef dat al eind oktober en nu kom ik het ‘toevallig’ tegen. Precies op het juiste moment.
  Heel verwarrend, zo’n fase van “wel weten maar niet doen” en fijn dat er mensen zijn die je dan moed inspreken om verder te gaan, thanx.

  Antwoord
  • Roselie Prinssen

   Wat fijn te horen! We verliezen allemaal wel eens de verbinding met onszelf en dan is t zo fijn er aan herinnert te worden. Liefs!

   Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: