Heel interessant; volg de 4 stappen om van hoofd naar hart te gaan

Afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met het maken van keuzes. En elke keer als ik een keuze maakte, sloeg de twijfel toe. Moet ik dit wel doen? doe ik er goed aan? Ik had voortdurend het gevoel de juiste keuze te moeten maken. Ik moet het goed doen. Dat betekent dat het piekeren toesloeg. Gelukkig werd ik snel bewust van het feit dat ik in mijn hoofd zat. Het hoofd kan twijfelen, piekeren en zich afvragen of je het wel goed doet? Het hart daarentegen doet dit niet. Het hart weet……

Wat gebeurt hier nu precies? en hoe kan ik een hartkeuze maken?

Stap 1: Herkennen dat iets mij raakt.

Waar ik me van bewust werd is dat het maken van een keuze iets doet met mij, het brengt me van mijn a propos. Wellicht is dat bij jou iets anders. Kijk eens wat jouw trigger kan zijn om vooral veel te gaan piekeren, twijfelen en in je hoofd te gaan zitten.

Anders gezegd; een keuze maken brengt mij in oude pijn. Iets oud wat er naar boven komt, waardoor ik in het nu moeite heb met kiezen.

Stap 2: Ik zoek bij mezelf waar dit mee te maken heeft.

Het gevoel van keuzes te moeten maken, ken ik van de periode na de scheiding van mijn ouders. Mijn ouders konden tijdens de scheiding niet met elkaar praten en mijn broer en ik stonden daar tussen in. Dit heeft mij het gevoel gegeven dat ik moest kiezen, de ander niet aardig mocht vinden. En tegelijkertijd een soort schuldgevoel, als ik bij de een was, dan miste ik de ander. En was ik bij de ander, dan miste ik die een niet. Dit klinkt verwarrend he? ja dat was het voor mij ook. En vooral het gevoel het nooit goed te doen, wat ik ook deed.

Ik omschrijf hier een heel specifieke situatie van mijzelf. Als je naar jezelf kijkt…..waar heeft jouw situatie mee te maken? welke oude pijn komt bij jou naar boven?

Stap 3: Het gevoel van nu plaatsen daar waar het hoort.

Doordat ik mag voelen over vroeger (de oude pijn), plaats ik ” het moeite hebben met het maken van keuzes”, in het verleden. Daar waar het hoort. In het NU een keuze maken hoeft niet te betekenen dat ik me schuldig hoef te voelen of het niet goed doe. Ofwel het gevoel van:  kiezen is verliezen.

Stap 4: Vrijheid tot handelen in het nu.

Doordat ik terug gegaan ben naar de oude pijn, mijn afweer primaire afweer heb doorbroken, nl stoppen met piekeren of ik het goed doe, kan ik in het NU weer vrij handelen. (zie hiervoor mijn andere blog; heel veel drukte in je hoofd, 5 tips) En wat blijkt……een keuze maken is een stuk makkelijker.  En sterker nog kiezen is verbinden!!!!

Jij kan een andere afweer hebben……Weet jij wat jouw afweer is?

Wil je meer weten over  het doorbreken van je afweermechanisme, het opzoeken van oude pijn,  dan kan ik je helpen in de volgende cursus. Op een lichte en speelse manier ga je met jezelf de diepte in en zul je merken dat je steeds vrijer kunt handelen en van je hoofd naar je hart kunt gaan!

Hartegroet!

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

 1. René Koek

  Rosalie! Met verwondering( maar ook weer niet) las ik dit stukje. Waarom? omdat ik net zelf een mijn gedachtespinsels over verstand en gevoel op Facebook heb gepost. ik ken jou niet ik ken jouw site niet maar na het posten van het stukje keek ik even bij nieuwe berichten van Linkedin en kwam ik jouw tegen. Mooi dat steeds meer mensen bezig zijn met te kiezen voor het gevoel. Het echte weten vanuit het hart.

  René

  Antwoord
 2. Johan

  Dag…bovenstaande methodiek zet me nog meer in mijn hoofd. Ik zou het stappenplan los gaan laten en gewoon in het hier en nu geaard door mn hart in en uit gaan ademen. Voor mensen die spiritueel met zichzelf en anderen bezig zijn is dit wellicht de tienduizendste merhodiek. Er is maar een (1) stap…

  Antwoord
  • Roselie Prinssen

   wat mooi dat je dit voelt en beseft.
   fijn dat je het bij 1 rechtstreekse stap kan houden. zelf is (denk) werk naar onbewuste en eerder opgedane ervaringen voor mij we belangrijk om daar de neg.gevoelens en overtuigingen te voelen en uit mijn systeem te halen. Met andere woorden de helen met Thetahealing, emdr of healing code.
   voor iedere werkt t natuurlijk anders.
   Lieve groet roselie

   Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: