Heel eenvoudig of heel moeilijk? Leer loslaten

Deze week trof ik een filmpje op facebook wat me aan het denken heeft gezet. Het filmpje gaat over het openen van je chakra’s*. Over chakra’s en spiritualiteit is veel te doen. Vooral mensen waarvan het zevende chakra dicht zit, lijken moeite te hebben met deze termen. Ze staan er letterlijk minder voor open om te kijken wat het voor ze kan betekenen. Ik kan begrijpen en respecteren dat mensen scepsis hierover voelen (tenslotte zit hun zevende chakra dicht ;-)). Echter vind ik het vooral jammer! Dit omdat mijns inziens spiritualiteit vooral betekent: het vergroten van je bewustzijn. Het vergroten van je bewustzijn kan zorgen voor verdieping in de relatie met jezelf en dus ook met de relatie die je met anderen hebt. En willen we dat niet allemaal op den duur?

Even terug naar het filmpje….Je kunt hem straks bekijken. In het filmpje legt een goeroe aan een kind uit wat chakra’s zijn en hoe je ze kan openen. Interessant om zelf ook eens na te gaan welke chakra’s bij jezelf geblokkeerd zijn…De goeroe vertelt duidelijk welke emoties welke chakra’s blokkeren.

Mijn aandacht gaat, zoals ik hierboven al even schreef, naar het zevende chakra: het loslaten van de zaken waar je je aan hecht. Mensen, dieren, dingen, omgeving, gewoontes, rituelen, overtuigingen, opvattingen, noem het maar op waar je jezelf goed bij voelt….en die loslaten….. En net zoals het jongetje in de film levert mij dat ook wat stress op. Ik merk dat het angst oproept. Het loslaten van……alsof ik het daarmee op zou roepen en ook daadwerkelijk zou kunnen gebeuren…….ja en dan nog voorbij die angst, dat het gebeurt….je ergste rampscenario………Wat gebeurt er dan met je? Wat zit er achter die angst?

Ik zal je even het filmpje tonen:

En hoe zit het met jouw gehechtheden? Waar ben jij echt aan gehecht en moet je niet aandenken als het er niet meer zou zijn? Schrijf het eens op en beeld je in dat het verdwijnt, zoals je net gezien hebt. Wat gebeurt er dan met je?

Ik heb het natuurlijk zelf ook gedaan en wat schept mijn verbazing? Allereerst is er ongemak en niet willen, maar daarna ontstaat er een gevoel van complete vrijheid, puurheid en vertrouwen. Geen fixatie meer op iets wat je wilt hebben of wat moet gebeuren. Het geeft me ruimte, een breder perspectief en ook nog juist meer verbinding met mezelf. Heerlijk!

Het lijkt  tegenstrijdig om eerst te voelen waar je passies, wensen, verlangens liggen om ze vervolgens los te laten. En precies hier… ligt nu net het onvoorwaardelijke. Je mag wensen, verlangens, passies hebben, maar niet claimen of afdwingen dat het vervolgens op jouw manier gaat gebeuren. Geef je wensen, verlangens, behoeftes aan, laat het los, niet wetende of het gaat gebeuren, maar VERTROUW erop dat wat er ook gebeurt, goed is voor je! Je ziel leert ervan, ontwikkelt zich en evolueert. En hoe meer je leert loslaten, hoe minder zorgen je hebt om dingen te verliezen (denk bijvoorbeeld aan materialistische dingen; hoeveel energie kost het om het te behouden?).

Hoe ging het jou af? Vond je het eenvoudig, moeilijk of iets anders?

Mijn conclusie is:  loslaten geeft rust. Het is goed zoals het NU is. Het is alleen niet altijd makkelijk. Maar dat wist je vast al 😉

Succes met loslaten!

-Roselie

* Chakra betekent letterlijk wiel, een wiel dat van belang is bij levenskracht en het stromen van energie. Chakra’s (in de meeste tradities worden de 7 hoofdchakra’s aangehouden) zijn punten waar je lichaam en ziel samen komen.

Doe mee aan de  discussie

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: