heb jij last van faalangst? Gebruik dan deze simpele truc

Er is niets zo vervelend als faalangst. Het gevoel van verstijven, een black-out krijgen of niet uit je woorden komen. Of misschien kies je er zelfs voor om het helemaal niet aan te gaan. Je wilt misschien wel dat liedje op het podium zingen, of je eindexamen halen, wel een keer zeggen wat je denkt,  je bedrijf meer promoten of gewoon meer van jezelf laten zien. Maar steeds is er weer die angst, die je tegenhoudt en er voor zorgt dat het gewoonweg niet lukt. Inmiddels is je overtuiging: “ik kan het niet”, alleen maar verstevigd . Wat op zijn tijd er weer voor zorgt dat de angsten stijgen. Je doet steeds maar weer dezelfde negatieve ervaring op. je wordt er moe van.

Goed nieuws want er zijn een paar tips wat je kunt doen voor zo’n spannende situatie.

 1. Visualiseer een positieve uitkomst, precies zoals je het zou willen. Zie het jezelf doen, voel het jezelf doen. Zo maak je een nieuw pad in je brein. Het brein “weet” dan al dat er een andere optie is dan steeds dezelfde weg als ” ik kan het niet”.
 2. Net voor de situatie gebruik je een aanspan en ontspan oefening. Span je hele lijf even aan, armen, benen, handen, billen houdt een paar tellen vast en laat los. Dit is om je meer aanwezig te laten zijn in de situatie.
 3. Pak een (pas) foto van jouw kleine ik en wens haar succes!  Praat tegen haar en dan ga je de situatie aan. Voel maar wat het met je doet als je tegen je jongere ik praat.

Een jonge dame die deze oefening meekreeg van haar psycholoog haalde ineens al haar tentamens, en dat terwijl ze hiervoor altijd een hertentamen had. Hoe fijn!

Succes lieve kleine jij

Wil jij meer weten over hoe je voor jezelf kan zorgen en destructieve patronen kunt doorbreken. Doe dan mee met de training ” Doorbreek je afweer”, start maandag 20 mei 2019.

 

Doe mee aan de  discussie

 1. anny

  Dank je wel Roselie.Dit kwam net op het juiste moment .Een leerling van me heeft er heel veel last van , nu al.En hij moet pas ex. doen in mei.

  grtjs

  Anny

  Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: