Heel je hart; 5 tips

Heb jij wel eens hartenpijn? Het kan eigenlijk niet anders van wel. Want er gaat niemand ongeschonden door het leven. De boeddhistische leer zegt ook; ” hou maar op met te willen dat je geen psychische pijn hebt, want dat kan niet”. Het is inherent aan het leven. Toch kan hartenpijn ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om relaties aan te gaan, je je eenzaam en onbegrepen voelt, of je vertoont please- gedrag uit de hoop dat anderen je niet verlaten , etc… En juist vanuit een niet goed verbonden zijn met je hart, loop je nog meer pijn of schade op…herken je dat?

Ik geef je hier 5 tips om je hart te helen en te openen:

Tip 1: Geef je hart de ruimte

Je hart staat verbonden met de emotie verdriet. Maak eens een lijst van ervaringen/ gebeurtenissen die je geraakt hebben, zowel positief als negatief. Tijdens het lezen van deze lijst, neem je je lichamelijke reacties waar…Roept het nog spanning of een emotie op? Vraag dan aan je hart of het nog iets nodig heeft om het los te laten. Erken en herken wat er nog bij jou speelt, wat mogelijk nog niet volledig is geheeld en wat wel. Geef gehoor aan het antwoord wat je hart geeft.

En schroom niet om een sessie te doen bij een therapeut als je merkt dat iets nog niet genoeg ruimte heeft gehad. Een (individuele) familieopstelling kan zeer helend werken. Gezien dit gaat over relaties en patronen die daarin voor kunnen komen.

Tip 2: Open je hart

Ga eens na waar je hart van open gaat. Denk aan dans, schilderen, muziek, kunst, een gesprek met een onbekende of dierbare, het uiten van je emoties (zie mijn vorige blog heel veel emoties transformeren na delen), yoga, sport, intimiteit  etc..Hoe vaak in de week maak je daar tijd voor vrij? Plan elke dag een moment daarvoor. Evalueer aan het eind van de week of het gelukt is. Bekijk of de tijd die je vrij had gemaakt voor jouw hart voldoende voor je was of niet.

Tip 3; Schrijf een brief naar jezelf

Schrijf een brief naar jezelf met daarin redenen waarom je van jezelf houdt of waarom iemand anders van je zou kunnen houden of waarom je met jezelf zou willen trouwen. nb: Stel, je bent iemand die niet genoeg van zichzelf houdt, schrijf dan in een brief van welke eigenschappen je niet houdt en hoe het komt dat die eigenschappen bij jou op de voorgrond zijn komen te staan…kun je hier compassie voor hebben en kun je de kwaliteit van die eigenschap zien? Maak desnoods een (reële) brief naar jezelf waarin staat hoe je zou willen groeien (dus in welke eigenschappen of capaciteiten). Zodat je tevreden bent met jezelf.

Tip 4; Begin de dag met een focus vanuit je hart 

Het is goed om in de ochtend voor jezelf een focus neer te zetten. Pak even een moment om aan je hart te vragen waar het behoefte aan heeft en spreek dit uit als focus van de dag. Je zult merken dat je heel anders de dag begint. Tevens zal de dag anders verlopen, gewoonweg omdat je een afspraak met jezelf hebt. Om je focus te bekrachtigen kun je eventueel nog een meditatie doen. Hieronder geef ik een voorbeeld van een hartmeditatie.

http://www.youtube.com/watch?v=fMmYokGt0cE

In dit youtube filmpje hoor je de hartmeditatie van Karunesh. In deze meditatie laat je iets los uit je hart en haal je iets naar je hart toe. De bedoeling is om voor de meditatie met je aandacht naar je hart te gaan en te vragen wat je wil loslaten en wat je naar je toe wilt halen. Denk aan: ik wil onzekerheid loslaten en vertrouwen terugnemen of boosheid loslaten en rust terug, etc. Daarna doe je een bewegende meditatie die je hart opent. Wil je de bewegingen leren kennen? Kom dan gerust een keer bij ons meedoen. Elke vrijdag van 8;30 tot 9;30 uur kun je GRATIS deze meditatie meedoen. Lokatie; www.boven-jan.nl.

Tip 5; Maak een liefdevol gebaar naar iemand

Geef iemand (onverwachts) eens een compliment vanuit je hart. Dit kan een volstrekt onbekende zijn. Help iemand met iets, organiseer een benefit. Zeg ” Ik hou van je” of ” ik vind je lief”. Wordt je meer bewust van de mensen om je heen en waarom je ze liefhebt, maar help ook een ander zonder iets terug te willen. Dit heelt harten!

Ik wens jullie leuke liefdevolle ervaringen toe! En…..ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen en wat voor soort liefdevolle gebaren jullie hebben gemaakt…je mag ze delen!

Liefs,

-Roselie

Doe mee aan de  discussie

 1. Bianca

  Rosalie, fijn dat je langs deze weg 5 tips deelt. Dit geeft o.a. personen die hartenpijn hebben, maar niet de kracht hulp te vragen, de gelegenheid het hart opnieuw te openen in een veilige omgeving en op t moment dat het voor hen goed voelt.

  Antwoord
  • roselieprinssen

   Hoi Bianca,

   Bedankt vor je reactie. Dat is ook precies de bedoeling, ik vind laagdrempelig fijn en iedereen op zijn eigen manier op zijn eigen tijd. Vrijheid blijheid. Fijne dag!
   Roselie

   Antwoord
 2. Steffie Vandierendonck

  ziet er erg interessant uit en zal zeker de meditatie eens uitproberen.

  Antwoord
  • roselieprinssen

   Bedankt voor je reactie. Ben benieuwd wat je van de meditatie vindt. veel plezier ermee! Roselie

   Antwoord

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: